Fortsatt høyt smittetrykk

Mandag ble første vaksine satt i Fredrikstad. Men smittetrykket er høyt og vi må fortsatt følge smittevernreglene nøye.

Mandag ble første vaksine mot covid-19 satt på Østsiden sykehjem i Fredrikstad. Dette påvirker foreløpig ikke smittevernreglene, siden smittetrykket i byen fortsatt er høyt.

Det var Jack Johannessen (73) som fikk første koronavaksine på Østsiden sykehjem mandag 28. desember. Sykepleier Lene Karlsen Ogre satte vaksinen.

– Det er flott at vi endelig er i gang med vaksineringen. Dette er starten på slutten for koronapandemien. Samtidig er det svært viktig at folk fortsatt er flinke til å følge smittevernreglene. Vi har fortsatt et høyt smittetrykk i byen. Det vil ta tid før alle får vaksine. Folk kan ikke slappe av ennå, sier ordfører Jon-Ivar Nygård.

Fredrikstad har til sammen hatt 264 smittede de siste 14 dagene. I uke 52 hadde Fredrikstad og Hvaler til sammen 132 smittetilfeller. Det betyr at 9,2 prosent av de testede var positive. Av disse hadde 20 personer ukjent smittevei. Mandag kveld er det meldt 21 nye tilfeller i Fredrikstad og Hvaler.

– Vi ser at flere har blitt smittet i sosiale sammenhenger. Smitten skjer ved at man er nær en smittsom person over litt tid, eller ved at man tar på samme ting som en som har smitte på hendene. Vi minner derfor om hvor viktig det er med avstand og håndhygiene: Hold avstand så godt du kan, også i sosiale sammenhenger - helst over to meter. Er du på en meters avstand, begrens helst dette til de samme menneskene gjennom et helt selskap. Vær i så få ulike, sosiale sammenhenger som mulig og følg de anbefalinger som er gitt. Vask hendene godt, eller bruk håndsprit, gjerne både før og etter du bruker felles serveringsbestikk, sier kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen.

– I tillegg vil vi minne folk om ikke å gå for lenge med symptomer før de tester seg. Er du over 12 år og har symptomer i mer enn et døgn skal du testes. Barn under 12 skal testes etter to døgn med symptomer, legger hun til.

Fredrikstad kommune vaksinerer nå byens sykehjemsbeboere. Deretter følges det nasjonale vaksineringsprogrammet.

Sist oppdatert: 30. desember 2020

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.