Første laks fra Øra-bedrift

Fredrikstad Seafood har slaktet sin første laks i det landbaserte oppdrettsanlegget på Øra. Fredrikstad kommune har støttet prosjektet.

(Illustrasjonsfoto fra Fredrikstad Seafood)

Nå har Fredrikstad Seafood slaktet sin første laks fra anlegget. Lokalprodusert laks på fire kilo.

– Det er veldig gøy å se hva Fredrikstad Seafood har fått til. Vi er stolte av å ha Norges første landbaserte oppdrettsanlegg i byen. Elva har gjennom tidene vært et viktig næringsgrunnlag for byen og mange bedrifter har bygget sin drift rundt Glomma. Det er fint å se at elva vår brukes på nye måter. Dette viser også at det er viktig og riktig av kommunen å satse på bedrifter i oppstartsfasen. Jeg har tro på at dette er en bedrift som vil vokse og bli en viktig del av Fredrikstad framover, sier ordfører Jon-Ivar Nygård.

Administrerende direktør i Nordic Aquafarms, Bernt Olav Røttingsnes, forteller at han håper de skal være i full drift om ett år.

– Vi gleder oss til å tilby dette kvalitetsproduktet til det norske og europeiske markedet. Så ser vi frem til å utvikle Nordic Aquafarms til å bli en av verdens ledende aktører innen landbasert oppdrett, med hovedkontor i Fredrikstad, sier han.

Anlegget på Øra er Norges første landbaserte oppdrettsanlegg for laks. I 2014 ga Fredrikstad kommune 200 000 kroner i støtte til et forprosjekt som skulle vurdere etableringen av fiskeoppdrett på land. I 2016 mottok Fredrikstad Seafood 8 millioner kroner i støtte som skulle dekke forskning og utvikling av hvordan man kan bruke Glomma som vannkilde for oppdrett. Anlegget har senere tiltrukket seg store investorer som har investert i Nordic Aquafarms som eier Fredrikstad Seafood samt anlegg i Danmark og USA (planlegges). Byggingen av anlegget på Øra startet i 2017.

Fullt utbygget skal anlegget på Øra produsere opp til 3000-4000 tonn laks i året.

Sist oppdatert: 28. april 2020