Min side Meld fra
Kontakt oss

Flere blir smittet med gonoré enn før

Gonoré-smitten øker, og økningen er størst blant jenter i starten av 20-årene. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet. – Det er ingenting som tilsier at Fredrikstad er et unntak, sier kommuneoverlege Jannikken Bømvik-Fejzic i Fredrikstad kommune.

Kommuneoverlege Jannikken Bømvik-Fejzic og helsesykepleier Elin Engeli Haugen.jpgKommuneoverlege Jannikken Bømvik-Fejzic og helsesykepleier Elin Engeli Haugen.

Gonoré er en bakterie som smitter ved direkte slimhinnekontakt mellom en syk og en frisk person. Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at flere smittes nå enn tidligere. De fleste smittes via samleie, vaginalt eller analt, eller ved oralsex.

Dersom du lurer på om du er smittet, kan du finne det ut selv uten å måtte bestille time hos legen. På helsestasjon for ungdom mellom 13 og 25 år kan du ta gratis selvtest for både klamydia og gonoré, og du trenger ikke snakke med noen.

– Du kan ta selvtest fra det har gått to uker etter du kan ha blitt smittet. Om du opplever symptomer eller har spørsmål om smitte, så snakk med oss før du tar testen, sier Elin Engeli Haugen, helsesykepleier på helsestasjonen for ungdom.

Du får beskjed dersom du er smittet

Helsestasjonen er åpen mandag og onsdag fra 14.30-17.30 og torsdag fra 12.00-16.30. Les mer om helsestasjonen for ungdom her.

– Vi ringer deg dersom testen viser at du er smittet. Hvis du ikke hører fra oss innen én til to uker, er du ikke smittet, sier Engeli Haugen.

Bare halvparten av jentene får symptomer

Guttene får som regel symptomer i form av svie, kløe eller utflod fra penis. Mens bare omtrent halvparten av jentene får tilsvarende symptomer fra skjeden.

– Jentene er dessuten spesielt utsatt, fordi sykdommen kan føre til infeksjon i bekkenet, infertilitet og kroniske smerter, sier kommuneoverlege Jannikken Bømvik-Fejzic.

Bruk kondom, og test deg når du bytter partner, er kommuneoverlegens råd for å unngå å få og spre seksuelt overførbare sykdommer som klamydia og gonoré.

Sist oppdatert: 13. mai 2024