Flått (!) forskning av fastlege i Fredrikstad

Snart er det igjen tid for flått, både i naturen og mediene. Fredrikstad kommune kan nå skilte med å ha en flåttforsker i fastlegekorpset.

Petter Bart Dehlendorff (39) er én av 75 fastleger i Fredrikstad, og delt førsteforfatter på en studie om nevroborreliose som ble publisert nature.com. Nature er internasjonalt anerkjent tidsskrift, så det er ikke mange fastleger i Norge som har oppnådd dette.

– Det mest overraskende er at man ser flåttaktivitet tidligere og senere enn man tror, sier Petter Bart Dehlendorff.
Dataene hentet han fra hovedoppgaven på medisinstudiet ved Syddansk Universitet i Odense. Dehlendorff forteller at han skrev artikkelen fordi det er morsomt og spennende med forskning.

– Nevroborreliose fanget min interesse under min tid ved Universitetssykehuset i Odense. De har en avdeling under infeksjonsmedisinsk avdeling som heter Klinisk senter for Vektorbårne infeksjoner. Så artikkelen er et samarbeid med denne avdelingen, Danmarks Tekniske Universitet i København og en tidligere studievenninne, opplyser Dehlendorff.

– Forskning er viktig. Men nå er jeg fastlege og har mer enn nok med å være en god lege for pasientene mine, bedyrer Dehlendorff.

For Fredrikstads innbyggere er han kjent som tidligere ishockeyspiller i Stjernen fra 1998 til 2002. Før han ble lege, utdannet han seg til fysioterapeut, og jobbet fem år som fysioterapeut i Fredrikstad og Sarpsborg.

Nevroborreliose er en betennelsestilstand i nervesystemet som skyldes smitte med bakterien Borrelia. I 2018 kom nevroborreliose for første gang på EUs liste over smittsomme sykdommer som skal omfattes av epidemologisk overvåking.

Redd for flått? Dra sokkene utenpå langbuksene i skog med mye flått, sjekk huden og fjern eventuell flått innen 24 timer – så burde du være på trygg grunn.

Flåttlege: Petter Bart Dehlendorff (39), fastlege ved Lægene på kirkebrygga i Fredrikstad. Foto: Johannes Kolstad Olsen

Sist oppdatert: 17. juni 2020