Min side Meld fra
Kontakt oss

Byens nye, røde byferge har fått navnet «Go’vakker Marcia»

Fredrikstads fjerde elektriske byferge har fått navn etter Søster Marcia som var jordmor ved St. Joseph hospital. I over 40 år tok hun varmt imot mor og barn, og ble søndag hedret ved å få navnet sitt på det nyeste tilskuddet til byfergene.
Fergedåp Govakker Marcia.jpg
Go'vakker Marcia med gudmor Malin Krå Simonsen (t.h.), ordfører Siri Martinsen og gjester fra St. Josephsøstrene som var søster Marcias orden.

Familiefestival og fergedåp

Som del av familiefestivalen «A Walk in the Park» ble «Go’vakker Marcia – Søster Marcia» døpt ved Værste fergeleie søndag 27. august. Ordfører Siri Martinsen innledet før Bo Axelsson fra verftet Swede ship og gudmor Malin Krå Simonsen, leder av oppvekstutvalget. Krå Simonsen fikk æren av å døpe den nye byferga. Selveste Pippi Langstrømpe og kompani var også del av dåpsseremonien, og gjorde en gjesteopptreden fra forestillingen «Pippi på de syv hav», som i disse dager spilles på Isegran.  

Representanter fra St. Josephsøstrene fra Oslo var æresgjester, og søster Gunhild tok imot en blomst fra gudmor Krå Simonsen sa at dette var en stor ære både for ordenen og for søster Marcias minne.  

Om Go’vakker Marcia

Tradisjonen tro kalles de røde byfergene opp etter betydningsfulle kvinner for eller fra Fredrikstad. Den nye elferga får navn etter Søster Marcia (1911–1987): Go’vakker Marcia, med undertittel Søster Marcia. Søster Marcias opprinnelige navn var Marcia Lutjann. Hun var søster ved St. Joseph hospital og jobbet som jordmor ved hospitalet i nærmere 40 år.

Nonne og jordmor Søster Marcia var kjent for å spre varme og glede rundt seg, og sørget for at mor og barn hadde det fint på fødestuen. Da Søster Marcia gikk bort 17. oktober 1987, ble det skrevet i Fredriksstad Blad at «hun var fødselshjelper for hele Fredrikstad». «Go’vakker Marcia» skal settes i rute på strekningene Cicignon – Gamlebyen og Gamlebyen – Ålekilene.  

Om byfergene

Det er i dag ti røde og hvite byferger i Fredrikstad. Fergene er gratis og tar inntil 50 passasjerer. «Go’vakker Marcia» ble satt i trafikk i juli, og hadde dåpsdag 27. august 2023. Fergene går på strekningen Gamlebyen-Ålekilene, Sellebakk-Lisleby og Cicignon–Gamlebyen. Det er også mulig å leie fergene privat, utenom ordinær rutetrafikk.    

Les mer om byfergene og rutetider 

Pippi og kompani på scenen under fergedåp av Go'vakker Marcia 27. august 2023.jpg
Barn fra forestillingen "Pippi Langstrømpe på de syv hav" underholdt under fergedåpen.

 

Søster Marcia
Søster Marcia har gitt navn til den nye byferga. Foto: Erik Wiggo Larsen

 

Sist oppdatert: 27. august 2023