«Falsk positiv» ved Sagabakken skole

Sagabakken skole gjenåpner på fredag for de fleste klasser. Prøvesvaret som førte til at mange elever og lærere ble satt i karantene denne uken, viser seg å være «falsk positiv».

– Barna på 1.-3. trinn ble satt i karantene da de var nærkontakter til en smittet person. I etterkant viste det seg at hurtigtesten var det vi kaller «falsk positiv». Det er tatt to laboratorietester (PCR) som ikke påviste virus. I samråd med Folkehelseinstituttet kan vi da konkludere med at personen ikke har vært smittet. Det betyr at barna kan avslutte sin karantene i dag 10. februar, sier kommuneoverlege Berit Løkken Finess.

Hun forklarer at «falsk positiv» betyr at en test gir et positivt svar når prøven egentlig skulle vært negativ – du er frisk, men testresultatet sier at du er smittet.

Ved positiv svar på en hurtigtest setter kommunen nærkontakter i karantene. Som regel kontrolleres den positive testen med en laboratorietest.  Siden det i dette tilfellet var mistanke om mutert UK-virus, ble det tatt to prøver med noen dagers mellomrom for å kvalitetssikre at personen ikke var smittet.

Sagabakken fikk prøveresultatet som bekreftet falsk positiv sent onsdag kveld og gjenåpner derfor fredag.

Sist oppdatert: 10. februar 2021

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.