Min side Meld fra
Kontakt oss

Ettertraktet fribyforfatter

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Fredrikstads første fribyforfatter er fra Iran, og har en travel tid i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris.
Leila Ghahremani er Fredrikstads aller første fribyforfatter. For tiden benytter hun et kontor på biblioteket.
Leila Ghahremani er Fredrikstads aller første fribyforfatter. For tiden benytter hun et kontor på biblioteket.

Leila Ghahremani (46) er iransk poet, forfatter og akademiker – og Fredrikstads første fribyforfatter, etter at bystyret vedtok å opprette denne ordningen i 2019. Før Leila, ektemannen Amir og deres to barn fant trygghet i Fredrikstad, gjennomlevde de fem år preget av frykt for fengsling og undertrykkelse i hjemlandet Iran.

Siden den islamske revolusjonen i Iran i 1979 har iranske kvinner stått i frontlinjen av kampen mot den ekstreme kvinneundertrykkelsen som fulgte. Leilas «forbrytelse» var å forfatte og publisere bøker som berørte temaer som ytringsfrihet, menneskerettigheter og kvinners rettigheter. Biblioteket har ingen av dem, alle ble ødelagt av iranske myndigheter …

Nå er Leila i vinden som aldri før. Torsdag 7. desember var hun invitert av Norsk Pen til en lukket mottakelse på Deichman Bjørvika, med nobelprisvinnerens familie og andre utvalgte. Men prisvinnerens stol her i Norge kommer til å stå tom under utdelingen. Narges Mohammadi, kvinneaktivist og menneskerettighetsforkjemper, sitter for tiden fengslet i Iran.

Lørdag 9. desember er Leila på biblioteket med Amnesty Fredrikstad, hvis folk vil snakke med henne.

Søndag 10. desember vil Leila være til stede i Domkirken, hvor hun vil delta i en gudstjeneste, og bli intervjuet om dagens situasjon i Iran og dele noen av sine dikt.

Mandag 11. desember deltar hun på et seminar i Universitetets aula med stortingspresident Masud Gharahkhani, opprinnelig fra Iran, Shirin Ebadi (fredsprisvinner 2003) og andre kjente iranere som nå lever i eksil rundt i verden. Og Leila har møtt alle før, i Iran.

I tillegg har Helsingforskomiteen bedt henne komme med en uttalelse om hva hun mener Norge bør råde FNs menneskerettighetskomite til å gjøre. Dette blir bakt inn i uttalelsen til FN på vegne av Norge som skal leveres før 13. desember.

– Jeg er veldig glad for å få være med på alt dette, sier Leila.

Morsmålet er persisk, men Leila får norskopplæring på Fredrikstad internasjonale skole (FRIS). To dager i uka har hun kontorplass på biblioteket i Fredrikstad. Her kan hun skrive nye tekster, uten frykt for represalier.

Sist oppdatert: 08. desember 2023