Min side Meld fra
Kontakt oss

Etablerer Fredrikstad bygningsvernsenter

Byantikvar Oline Giske Stendebakken er sentral når Fredrikstad kommune lanserer et nytt bygningsvernsenter. Hun forteller at senteret ikke blir et fysisk sted.

Fredrikstad bygningsvernsenter etableres som en kunnskapsbase på nett, med flere fysiske foredrag og kurs på ulike steder. Senteret er en pilot for 2022 som kommunen lanserer med støtte fra Riksantikvaren og Viken fylkeskommune, i samarbeide med Akershus og Buskerud bygningsvernsenter.  

– Dette gjør vi for å øke kunnskapen om hvordan vi kan ta vare på kulturarven vår. Vi har mye verdifull arkitektur og mange helt unike bygninger i Fredrikstad, forteller Stendebakken.  

Hun sier at Fredrikstad bygningsvernsenter skal vektlegge stilarkitektur og byggeskikk som er typisk for byene i Østfold.  

OlineWEB.jpg

– Vi har i første rekke planlagt en kursserie over seks deler der en kan lære mer om å ta vare på ulike deler av eldre bygninger. Det første kurset blir om byggeskikk i Gamlebyen. Det er på «Bar 1567» i Fredrikstad museum, allerede tirsdag 11. mai klokken 18:00. Senere skal vi lære om kledning, vinduer og dører, praktisk istandsetting av vinduer og bevaring av gamle piper, forteller byantikvaren.  

Forsvarsbygg er også blant de førsteforedragsholderne på bygningsvernsenteret. På sikt vil det være aktuelt å løfte temaer som trær i eldre bygningsmiljøer, mur, puss, maling og fargevalg.  

Se oversikt over kommende kurs

Fredrikstad bygningsvernsenter er finansiert av midler fra Riksantikvaren og Viken fylkeskommune, og utføres i samarbeid med Museene i Akershus, Akershus Bygningsvernsenter, og Buskerud bygningsvernsenter.

Sist oppdatert: 05. mai 2022