Enklere å kildesortere glass- og metallemballasje på hytta

Nå kan du finne slike mange steder i kommunen.

Alle som skal tilbringe påskeferien på hytta og fritidsboligen sin i Fredrikstad kan nå glede seg over at det er satt ut 36 nye returpunkter for glass- og metallemballasje i nærheten av hytteområdene i kommunen. Dette skal gjøre det enklere å kildesortere avfallet riktig.

En av dem som er glad for det nye tilbudet er hytteeier Trine-Lise Myklebust, som har hytte ved Humlekjærstranda. -Jeg er veldig fornøyd med å få muligheten til å legge glass- og metallemballasje i beholder like ved hytta. Jeg har tidligere pleid å samle det opp for å ta det med hjem, men det slipper jeg heldigvis nå, sier hun.

-Befolkningen i Fredrikstad er generelt flinke til å sortere glass- og metallemballasje, men vi ser at det er litt å gå på i hytteområdene. Vi tror at tilgang på returpunkter har mye å si, og vi har derfor satt opp 36 nye punkter for innsamling i Borge, på Kråkerøy og i Onsøy, hvor de fleste hyttene og fritidsboligene i kommunen ligger, sier etatssjef i Etat for vann, avløp og renovasjon, Marianne Holen.

Marianne Holen, Etatssjef i VAR i Fredrikstad kommune.

Det er nå over 50 punkter hvor hytteeiere kan levere glass- og metallemballasje i kommunen.

-Mange er flinke på å kildesortere hjemme, og nå blir det mye enklere også for de som er på hytta. Vi ønsker alle hyttegjester en riktig god påske i Fredrikstad og oppfordrer dem til å huske på kildesorteringen også i ferien. Det som kildesorteres gjenvinnes til nye produkter, sier Holen.

Du kan finne fullstendig oversikt over alle returpunktene her

Fakta om glass- og metallemballasje

• I fjor samlet Fredrikstad kommune inn hele 1344 tonn glass- og metallemballasje (2020)
  • Glass- og metallemballasje kan gjenvinnes nærmest i det uendelige og er en av de mest miljøvennlige materialene som finnes
  • Kildesortert glassemballasje blir til ny glassemballasje. I en grønn flaske er det i gjennomsnitt 80 prosent resirkulert materiale.
  • Materialgjenvunnet metallemballasje kan bli til nye produkter, som verktøy, sykler og hageredskaper.
  • Når f. eks. aluminium gjenvinnes til nye ting, brukes det 95 prosent mindre energi enn ved produksjon av nytt metall fra fjell og berg.
  • I Norge kildesorterer vi nok metallemballasje til å lage 300 000 sykler hvert år En gjenvunnet makrell i tomat-boks sparer Co2 tilsvarende 1,5 km bilkjøring

Kilder: Fredrikstad kommune, Sirkel, Grønt punkt og Sirkula

Sist oppdatert: 29. mars 2021

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.