Engasjerer seg for syklonofre

Innhold

Dansere på utveksling fra Kulturskolen i Fredrikstad til Mosambik har engasjert seg i det lokale hjelpearbeidet etter syklonen Idais store ødeleggelser.

Samtidig gjør elevene fra Maputo, som er i Fredrikstad, det de kan for å støtte herfra.

– Det er helt grusomt, men veldig surrealistisk. Vi hører om venner som har familie i Beira og vi føler veldig på hva det gjør med stemningen. Så det motiverer bare mer til å hjelpe. For vi vet også at det kan hjelpe så mange andre som har bekjente og familie i Beira, sier Linn Helgar (19).

Les mer om syklonen på NRKs nettsider 

Utveksling

Linn reiste høsten 2018 til Maputo i Mosambik sammen med Nora Løvdal Gamnes (19), Gjendine Sjøberg Martinsen (19) og Marlene Vinje (20). De er alle fra Fredrikstad og tidligere elever ved kulturskolen. Nå er de på utveksling gjennom kulturskolens internasjonale avdeling, støttet av Norec, der de utvikler seg innen dans. 

Da de begynte å ane omfanget av ødeleggelsene i havnebyen Beira, og så hvordan lokalbefolkningen i Maputo mobiliserte for å hjelpe, ønsket de også å engasjere seg. De samler nå inn penger fra venner og familie hjemme i Fredrikstad, og vil kjøpe inn mat, klær og vann som de skal sende med båt fra Maputo til Beira. 

– Det er alltid bedre å gjøre noe enn ingenting. Så vi fant ut at det å spre budskapet om Beira og det å samle inn penger kan hjelpe, forteller Helgar.

I Fredrikstad

Da Fredrikstad-jentene reiste til Mosambik, kom fire studenter fra Maputo til Kulturskolen i Fredrikstad. På kulturskolen underviser de blant annet ungdomsskoleelever i dans i regi av Den kulturelle skolesekken. Denne uka har Carolina de Laura Cossa (19), Amina Laila Amisse Mussa (24), Paulo Inácio (24) og Joel Luis Maliba (25) laget kostymer til et innslag de jobber med mens de har sjekket telefonen og nyheter for siste oppdateringer fra hjemlandet. 

– Det er veldig vanskelig å sitte her så langt borte. Jeg gråter inni meg. Jeg har en studievenninne fra universitetet som er fra Beira, men fordi alt er kollapset der, inkludert internett og telefon, får jeg ikke tak i henne, sier Cossa (19)

De forteller at meldinger fra venner og kjente i Maputo hagler inn. Både kjendiser og hverdagshelter kaster seg rundt for å støtte de som har mistet alt i Beira.

Appell for klima

Jentene i Maputa bekrefter Cossas bekymring over å ikke få tak i kjente i Beira.

– Situasjonen er helt forferdelig, og stemningen er veldig spent. Folk får ikke kontakt med familie og kjære i Beira og områdene rundt, og da blir man jo nervøs for at noe kan ha skjedd. Flere bekjente forteller meg om hvor ille det faktisk er der og hvor mye skade som har skjedd, sier Gamnes.

Gamnes og Helgar mener den finansielle støtten til de rammede er viktig, men vi må også tenke langsiktig.

– Jeg håper bare at så mange som mulig kan få hjelp og at vi starter å ta mer vare på jorden vår. For om vi alle hjelper til med nedkutting av plast f.eks, så skjer ikke naturkatastrofer som dette like ofte, sier Helgar.

– Jeg skal absolutt gjøre mitt for å kutte ned på forbruk av plast og fokusere mer på gjenbruk og kollektivtrafikk, slik at vi kanskje kan unngå flere slike katastrofer, legger Gamnes til. 

Jentene sier de selv ikke merker noe til syklonen der de er i Mosambik, annet enn mye regn og et stort engasjement fra lokalbefolkningen.

Les mer om kulturskolens internasjonale avdeling

 

 

Sist oppdatert: 22. mars 2019

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?