Min side Meld fra

Anonym kunstner i Fredrikstads gater

Den anonyme franske kunstneren Ememem har satt sitt preg på Fredrikstad med sine unike mosaikkverk.
Bilde av fliser i asfalthull.
KUNST: De ytre formene på mosaikken er organiske.

Ememem, bosatt i Lyon, skaper kunst ved å reparere sprukne fortau og fasader med mosaikker, en prosess hen kaller «flacking». For å se Ememems mosaikkverk, oppfordres innbyggere og turister til å utforske gatene på Holmen, og oppleve hvordan flacking kan forandre byrommet.

– Vi er begeistret over å ha Ememems verk her i Fredrikstad. Kunstneren forvandler det ordinære til noe ekstraordinært, og gir et nytt perspektiv på omgivelsene våre, sier kultursjef Tora Klevås i Fredrikstad kommune.

Kunstopplevelser skal være for alle

Kommunen og kulturetaten ønsker å bidra til å gjøre kunst- og kulturopplevelser tilgjengelig for alle. Særlig under koronapandemien opplevde vi tydelig hvordan vi ikke kunne oppsøke museer, gallerier eller scener. Tanken bak er at det er en demokratisk verdi at alle skal kunne oppleve kunst i sitt eget nærmiljø, uavhengig av helse eller tilgang på ressurser.

– Kunsten kan få oss til å undres og se ting i et nytt perspektiv, og det å få slike refleksjoner inn i en helt vanlig hverdag på vår vei til jobb eller på tur ute med hunden er en berikelse vi alle skal få nyte godt av, sier Klevås.

Dette er Holmen gategalleri

Holmen gategalleri er et kunstprosjekt der fem lokale og internasjonale kunstnere lager kunst på vegger og i veier i byområdet Holmen i Fredrikstad. Temaet for den urbane kunsten er: Hvordan kan vi være gode forfedre for fremtidige generasjoner? Kunstnerne har selv valgt hvordan temaet tolkes inn i kunstverket.

De fem kunstnerne er:

EMEMEM – Lyon (se flere bilder fra kunsten på Holmen på EMEMEMs Instagramkontor her)
Ellen K. Solberg, Råde
EKTA Daniel Götesson, Gøteborg
Wisam Al-Samad, Askim
Elisa Capdevila, Barcelona

Fra juni til september vil kunstnerne produsere sine verk på Holmen. De ulike kunstverkene vil avdukes fra august og frem til midten av september. Det vil bli arrangert guidede kunstvandringer, blant annet under Kulturnatt Fredrikstad 13. september – og kunsten vil bli værende til glede for beboere og besøkende.

Holmen gategalleri er initiert og ledet av Østfold kunstsenter, og er finansiert av Interreg-prosjektet «Upplevelsenäring – kultur och besöksnäring i samverkan». Opplevelsesnæringen skal styrke samarbeidet mellom kunst, kultur og reiseliv. Viktor Rakov Gjengaar, som driver Urban samtidskunst, er kunstkonsulent for prosjektet.

Holmen gategalleri er også en del av §112 Fredrikstad, en kunst- og kulturfestival som presenterer klimaspørsmål gjennom kulturopplevelser og debatt.

Les mer om Holmen gategalleri og alle kunstnerne som er involvert her.

Sist oppdatert: 05. juli 2024