Elferga Go'vakker Elen døpt

Torsdag 4. september ble byens nye stolthet, elferga Go’vakker Elen døpt.

Fergedåp elferga Go'vakker Elen- Dette er en ferge å være stolt av. Jeg døper deg til Go’vakker Elen. Må hell og lykke følge deg og ditt mannskap i vær og vind på vår vakre elv Glomma, sa gudmor Kari Agerup og knuste en miljøvennlig isflaske av frossent vann i ferga.

Rundt 70 personer overvar dåpen ved fergestedet på Cicignon. Det var åpningstale ved ordfører Jon-Ivar Nygård, miljøappell ved Ulrik Hellum fra Barnas klimapanel og Miljøagentene og taler ved Cecilie Agnalt i Klima Østfold og gudmor Kari Agerup. Alle var ille glade og fornøyde med at kommunen har investert i en ny og fremtidsrettet elferge!

Elever fra musikklinja ved Greåker videregående skole spilte nydelig musikk, for anledningen kun med elektriske instrumenter som el-fiolin, el-gitar og keyboard. Ombord i ferga ble det servert nydelige veganske donuts fra Palmas på Høysand. De fremmøtte fikk mer informasjon om teknologien i ferga av trafikkleder for fergene, Runar Helgesen og en hilsen fra svenske Swede Ship Marine som nå har bygget den fjerde ferga for kommunen.

Verdensnyhet
Go´vakker Elen er etter det vi vet verdens første passasjerskip som regnes som elektrisk drevet. Med fulladede batterier vil ferga kunne driftes ca. 40 minutter på full fart (noe over 9 knop), og over 4 timer i 5 knop (som er maks i elva vår).

Induktiv lading

Det er ikke bare batteridriften som er imponerende og innovativt når det gjelder Go´Vakker Elen. Det er også måten fergen lades på. Her slipper man skjøteledning. Elen lades induktiv når den legger til ved fergeleiet og trenge rå lade mellom 1 og 2 minutter for å kompensere for energitapet ved en tur/retur-reise over Glomma. Det er omtrent den tiden det tar å gå av og på ferga.

Framtidens transportløsning
Til tross for sitt beskjedne oppsyn er Elen med andre ord et aldri så lite teknisk vidunder. I mine øyne er dette et godt eksempel på framtidens transportløsning i Fredrikstad, sa ordfører Jon-Ivar Nygård i åpningstalen.

Kvinnelige fergenavn
Vi har en lang tradisjon for kvinnenavn på fergene våre. Det er mange myter rundt båter og navn. To av de mest kjente er at det bringer ulykke å bytte navnet til en båt og at kvinnelige båtnavn er lykkebringende. Som den gamle sjøfarts- og skutebyen vi er tar vi hensyn til slike myter. Alle våre ferger har derfor kvinnenavn, og tradisjonen tro velger vi navn fra en person som på en eller annen måte har gjort seg bemerket i Fredrikstadsamfunnet, sa gudmor Kari Agerup i dåpstalen.

Mange forslag til fergenavn
Kulturutvalget har hatt den ærefulle oppgaven å velge navn på byens nye ferge. Da kommunen inviterte til navnekonkurranse kom det inn hele 288 forslag! Etter en grundig prosess ble ”Go`vakker Elen” vedtatt. Kari Agerup takket Cathrine Schei for forslaget.

Kokebokutgiver Elen Marie Gullichsen
Elen Marie Gullichsen fra Gamlebyen var en av landets første kvinnelige kokebokutgivere. Go’vakker Elen (uttales Ellen) vil ha en kobling til at dette er en elektrisk ferge (elferge), noe mange av innspillene bemerket at man burde vektlegge for å vise til verdensnyheten om elferga. Ekstra morsomt er det at vi i år feirer 200 år siden Elen Marie Gullichsens fødsel, sa Kari Agerup.

Film om Elen
Gjennom byjubileumsprosjektet i 2017 (julekalender) hadde kommunen animasjonsverksted for elevene som tilbud i Den kulturelle skolesekken, «Folk & fakta», i regi av E6 Østfold Medieverksted. Her får man høre litt mer om hvem ferga er oppkalt etter.

Sjekk ut filmen om Elen her: https://vimeo.com/236736812

Venter på godkjenning
Go’vakker Elen skal betjene passasjerene på strekningen Cicignon – Gamlebyn og vil bli satt i drift snarest mulig etter at kommunen har mottatt godkjenning fra Sjøfartsdirektoratet.

Elferga Go'vakker Elen

Sist oppdatert: 07. september 2019