Egenberedskap: Førstehjelp og atomberedskap

Når det oppstår en situasjon med akutt sykdom eller skade kan førstehjelp de første minuttene være livsviktige.

Denne uka markerer vi Egenberedskapsuka i Fredrikstad kommune. Det handler om din beredskap hjemme, og hva du skal gjøre for å være best mulig forberedt i uforutsette situasjoner.

Når akutte situasjoner oppstår

- Kommer du i en situasjon hvor det er behov for førstehjelp så er det viktig å være handlingsdyktig. Det kan redde liv, sier Inger Marie Moksnes.

Hun er leder for Fredrikstad og Hvaler legevakt, en beredskapsinstitusjon som hver eneste dag får praktisk trening i å håndtere uforutsette og akutte situasjoner. Noe av det viktigste vi kan gjøre av forebyggende tiltak innenfor helse er å vite hvordan vi skal utføre førstehjelp.

- Jeg anbefaler alle å kjenne til grunnleggende hjerte- og lungeredning. Hvis du vet at du skal gi 30 brystkompresjoner og 2 innblåsinger kan du umiddelbart sette i gang livreddende tiltak i en akutt situasjon.

- Det er også viktig å varsle tidlig. Ved hjertestans skal du ringe 113 med en gang. Last gjerne ned appen Hjelp 113. Ringer du nødetatene gjennom denne appen får de automatisk vite hvor du er, forteller Moksnes.

Les mer om førstehjelp og skader på helsenorge.no.

Anbefaler innkjøp av jodtabletter til eget bruk

Myndighetene anbefaler alle under 40 år å ha jodtabletter hjemme. Dette gjelder særlig gravide, ammende, og barn under 18 år. Bakgrunnen er at trusselbildet for en atomhendelse har endret seg de siste årene. Europas kjernekraftverk eldes og risikoen for alvorlige ulykker øker.

Kommuneoverlege, Berit Løkken Finess, forteller at radioaktivt jod som tas opp i kroppen gir høy risiko for kreft i skjoldbruskkjertelen, spesielt hos gravide, ammende og barn og unge under 18 år.

Dersom det blir utslipp av radioaktivt jod kan jodtabletter være ett av de beskyttende tiltakene som Kriseutvalget for atomberedskap anbefaler.

- Råd om å ta tablettene vil ofte bli gitt sammen med et råd om å oppholde seg innendørs i opptil to døgn, derfor er det viktig å ha jodtabletter lagret hjemme, forteller Løkken Finess.

Jodtabletter kan kjøpes reseptfritt på apotek. Kommunen har i tillegg et lager sentralt som vil kunne deles ut til målgruppene ved en atomhendelse.

Sist oppdatert: 05. november 2021

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.