Drikker kaffe og lærer norsk

– Dette hjelper meg med familie, folk, myndighetene, kommunen, å betale regningen, rett og slett med alt jeg gjør, sier Sadiq Abohaikel mens han titter på avissiden som ligger foran ham.

Sadiq Abohaikel deltar på Språk og kaffe ved Fredrikstad bibliotek (Foto: Denise Saniei)

Hver torsdag kan mennesker som nettopp har flyttet til landet delta på Språk og kaffe ved Fredrikstad bibliotek for å lære seg mer norsk.

I rundt syv år har Fredrikstad bibliotek tilbudt sosiale timer, som avislesergrupper, Språk og kaffe og samtalegrupper, som skal gjøre det enklere for fremmedspråklige å sette seg inn i det norske språket. Dette foregår i en sosial og uformell setting i Bibliotekets aula, der man sitter samlet rund et bord i kafeen og koser seg med kaffe og kjeks mens man leser.

Leser høyt

Eva-Britt Sørbøe Syversen er en av de ansatte ved biblioteket som jobber med å arrangere prosjektet. Hun forteller at bibliotekets forrige forsøk på en samtalegruppe ikke fungerte optimalt, ettersom at flere av deltakerne var for dårlige i norsk til å kunne delta aktivt i en samtale. De starter derfor i stedet med Språk og kaffe. Her leser de høyt fra samme avisside og ofte stopper for å forklare hva vanskelige ord betyr.

Sosialt

I tillegg utdyper Eva-Britt at dette er en super mulighet for de som ønsker å skape litt bekjentskap. Det er få som kommer til landet omringet av venner, så det å delta i sosiale samtalegrupper kan være et supert sted å starte.

– Det vi opplever er jo at folk er sosiale og finner et sted de synes det er hyggelig å være. Vi merker også selvfølgelig at de blir bedre i norsk og til slutt slutter å dukke opp, som jo er slik det skal være. Da er de blitt for gode for dette her, så de velger å dra videre, sier hun.

Hjelper på ferdighetene

Sadiq er en av dem som ofte er med på Språk og kaffe. Etter å ha blitt fortalt om tilbudet av en venn har han vært med i lesegruppen flere ganger Han mener det har hjulpet veldig med språkferdighetene hans, og sier at det er svært viktig for han at han utvikler seg i det norske språket.

– Jeg bor jo her nå, og så lenge jeg bor her kommer jeg til å trenge det norske språk, forteller han.

Språk og kaffe kan du være med på hver torsdag klokken14.00 på biblioteket. Mer info på bibliotekets Facebook-side

Biblioteket er en del av Kulturetaten i Fredrikstad kommune. I tillegg til biblioteket, består etaten av Kulturkontoret, St. Croix-huset, Fritid i Fredrikstad, Kulturskolen i Fredrikstad, Fredrikstad Kino, Blå Grotte og virksomhet idrett med Kongstenbadet. Kulturetaten i Fredrikstad kommune jobber for å skape en bra by, og å gi folk som bor her et meningsfylt liv.

Sist oppdatert: 02. mars 2020