65 000 kroner til dokumentar
På kulturnæring ble det opprettet to tilskuddsordninger i fjor: Én mot unge, kreative miljøer og én mot film/tv-produksjon. Elisabeth Bergaust, Ola Waagen, Ask Bjørshol og Mathilde Nordhaug har fått 65 000 kroner fra Fredrikstad kommune, til dokumentarserie «Gården med det store hjertet».
Og det er en gård med hjerterom for alle, som skal filmes: Dale Store Gård utenfor Fredrikstad er en frigård med et syttitalls produksjons- og husdyr som ingen kan eller ønsker å ivareta. Her får de leve uten å produsere noe, verken kjøtt, melk, egg eller ull. Dyrene skal få leve for sin egen del, og har ingen nytteverdi utover det å bare være til.
– Dette syns vi er veldig spennende, og derfor så har vi startet opp et dokumentarprosjekt hvor vi følger livet på gården. Planen er at det skal bli en familievennlig dokumentarserie, hvor vi ønsker å vise dyrenes egenart, behov, og deres særegenheter. De er jo veldig søte, men det er også hardt arbeid og såre stunder i å drive et sånt sted, har vi skjønt, sier Elisabeth Bergaust.
– Vi er veldig glade for støtten vi har fått fra Fredrikstad kommune, sånn at vi kunne utvikle prosjektet videre. Og det har vært en lærerik prosess for alle parter, utdyper Bergaust.
Det er en solid gruppe som står bak prosjektet: Bergaust har jobbet som regissør på en rekke profilerte dokumentar- og reality-serier som Generasjon Z, Bloggerne og Sommerhytta på TV2. Bergaust vant Produsentprisen for kortfilmen «Jakt» på Kortfilmfestivalen i Grimstad 2019. Hun har de siste årene jobbet frilans med utvikling av ulike konsepter innen reality- og dokumentarsjangeren. Med seg har hun regissør og fotograf Ola Waagen, som har stått bak tunge dokumentarfilmer som «Pels» og Nrk Brennpunkts «Griseindustriens hemmeligheter». For arbeidet med disse mottok Waagen i 2019 Fritt Ords honnørpris.
Økologisk andelsbruk
Gården som Bergaust og cos filmprosjekt fokuserer på har også grønnsaksproduksjon som drives i fellesskap med andre interesserte, såkalt andelslandbruk. Her er det et trettitalls-familier som hvert år deltar og samarbeider om å dyrke grønnsaker og urter uten sprøytemidler og kunstgjødsel.
– Mange drømmer om en gård på landet, men de fleste kommer kanskje ikke lengre enn til et søk på Finn.no, påpeker Bergaust.
I dokumentarprosjektet fortelles den fascinerende historien om hvordan Andreas Bjørnebye og Anette Westgaard endte opp med å drive Norges første og største fristed for dyr. Anette, som levde et helt vanlig byliv, hadde egentlig ingen drøm om å flytte på gård. Oslo-mannen og advokaten Andreas kjente seg lei bylivet og drømte om et gårdsbruk hvor han kunne leve et liv han ikke hadde noe erfaring med. I dag jobber Andreas som forretningsadvokat i Oslo og Fredrikstad, i tillegg til å drive gården. Anette er nettopp ferdig med en sosionomutdannelse, hvor hun har tatt en spesialisering i traumer og tilknytning. På gården har hun samarbeid med ulike tiltaksarrangører for mennesker som er i arbeidsutprøving.
Lokalt produksjonsselskap
Med i prosjektet er det Fredrikstad-baserte produksjonsselskapet House of Ikigai. Ask Bjørshol og Mathilde Nordhaug er to selvlærte fotografer fra Fredrikstad som i senere tid har fordypet seg mer og mer i filmfaget. De to startet et selskap sammen i 2020 – House of Ikigai AS for å satse på film, foto og innholdsproduksjon, og har siden oppstart jobbet med kunder som Visit Fredrikstad og Hvaler, Miljøstiftelsen Elv og Hav og Kystlotteriet.
– Fredrikstad yrer av kreative miljøer og talenter. Kulturnæringen kan raskt bli en av de største her i byen, sier Ingar Guttormsen, rådgiver i Seksjon for kultur, miljø og byutvikling.
Guttormsen viser til at kulturbasert næring er en av de største vekstbransjene.
– Det overordnede målet er å få kulturnæring til å vokse her i byen, ved at flere unge etablerer seg her, at vi får flere arbeidsplasser og mer profesjonaliserte miljøer. Det gjør oss attraktive som et sted å bo og gir penger i kommunekassa, utdyper Guttormsen.
Løpende søknadsfrist
Planen for Bergaust og co sitt filmprosjekt er å få solgt inn serien, så den forhåpentligvis kommer på én av de store TV-kanalene i løpet av de neste årene.
– Men vi kommer også til å jobbe videre med å finansiere prosjektet sånn at vi kan gå i gang med full produksjon. Når det er på plass, ønsker vi nærmest å flytte inn på Dale Store gård i en periode, så vi lever tettest mulig på Anette og Andreas med alle dyrene. Livet på gården er ofte uforutsigbart, så for å best mulig å klare og fange de spontane øyeblikkene, som for eksempel når geiteflokken stikker over til naboen, eller et av dyrene plutselig blir syke, så må vi være klare med kamera, sier Bergaust.
Inntil videre kan filmprosjektet følges på @dalestories på Instagram.
Fredrikstad kommune håper på flere søkere til årets tilskuddstildeling som har løpende søknadsfrist. Les mer om tilskuddsordningene her: