Min side Meld fra
Kontakt oss

Disse fikk kommunens idretts- og kulturpriser

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Lørdag kveld ble Fredrikstads kultur- og idrettsliv hedret på City Scene. Kommunen delte ut tre priser; idrettsstipend, kulturstipend og Kong Frederiks hederspris.
Bibbi Børresen vant Kong Frederiks Hederspris
Bibbi Børresen vant Kong Frederiks Hederspris 2022. 

Disse fikk kommunens priser 

 • Fredrikstad kommunes kulturstipend 2022 ble tildelt Shad Amin, sanger
 • Fredrikstad kommunes idrettsstipend 2022 ble tildelt Jamila Isman, mangekamp/friidrett (Fredrikstad IF)
 • Kong Frederiks hederspris 2022 ble tildelt Britt Irene «Bibbi» Børresen.

Frederikprisen avholdes årlig, og er en kveld hvor det lokale kultur- og idrettsmiljøet feires med en rekke priser. Årets konferansier var Frode Alnæs.

Mellom de mange prisene fikk publikum se flere kulturelle innslag. På programmet var det blant annet innslag fra Alexander Hermansen, Ingrid Heckmann Hagen, ensemblet fra musikalen «Drømmen om Amerika», og ensemblet fra musikalen «Dunkejon - Høkern fra Gamlebyen».

Kulturstipend

Vinner av kommunens kulturstipend på 25 000 kroner var 19 år gamle Shad Amin.

Shad bestemte seg for å bli artist som 14-åring, og begynte å skrive og komponere sine egne låter. Hans musikk er pop-relatert med inspirasjon fra R&B, soul og jazz. Det siste tiden har han opptrådt på ulike scener rundt om i Viken og Oslo, i tillegg til at han jobber aktivt i studio med å spille inn demoer.

– Juryen legger til grunn søkerens sterke motivasjon for å satse videre som sanger og låtskriver, og at han ønsker å være et godt forbilde, sa Erik Skauen og Julie Flodin som delte ut prisen.

Stipendet skal brukes til profesjonell innspilling av repertoaret sitt, bestående av låter han har skrevet de siste årene.

Idrettsstipend

Kommunens idrettsstipend gikk til 17 år gamle Jamila Isman. Jamila er friidrettsutøver, nærmere bestemt mangekamp. Hun representerer Fredrikstad Idrettsforening. Stipendet hun får er på 25 000 kroner som kan brukes til videreutvikling og økt kompetanse.

Jamila er tatt ut på juniorlandslaget U20 i mangekamp, og har kvalifisert seg til U18 EM i Jerusalem. I sin søknad har hun skrevet at de to store målene nå er å delta i U20 EM i Romania, og ikke minst å bli Norgesmester for tredje gang.

– Årets vinner er en ung og lovende friidrettsutøver fra Fredrikstad, som allerede har fremvist at hun holder høyt nivå med sin imponerende fart, styrke, spenst og utholdenhet som mangekamp krever. Fredrikstad kommunes idrettsstipend vil kunne være et viktig bidrag for å kunne dekke kostnader for utstyr, delta på treningsleirer og konkurranser i inn- og utland, sa Kari Agerup og Anita Nock da de overrakte prisen.

Jamila Isman og Shad Amin vant henholdsvis kommunens idrettsstipend og kommunens kulturstipend.
Jamila Isman og Shad Amin vant henholdsvis kommunens idrettsstipend og kommunens kulturstipend.

 

Kong Frederiks Hederspris

Kveldens hovedpris – Kong Frederiks Hederspris – ble utdelt av varaordfører Atle Ottesen.

Hedersprisen har blitt delt ut siden 1999, og gis til enkeltpersoner som gjennom flere år har vist evne og vilje til å yte en aktiv kulturinnsats utover det «vanlige».

– Kong Frederiks Hederspris for år 2022 tildeles en person som har hatt stor betydning for kulturlivet i Fredrikstad. Personen kan beskrives som en allsidig, kreativ og initiativrik, ildsjel. Prisvinneren framstår som en pådriver og dyktig organisator som brenner for utvikling og nyskaping innen kunst- og kulturfeltet - med et pågangsmot som beundres av mange. I mange år har hun utmerket seg ved å jobbe for å gi kunstnerne i byen produksjonslokaler og muligheter for fellesskap, sa Ottesen om hedersprisvinneren.

– Det er en glede å få overrekke Kong Frederiks Hederspris 2022 til Bibbi Børresen!

Mesterskapsvinnere 2022

I et sanginnslag med Oda Gondrosen ble også alle mesterskapsvinnere fra Fredrikstad i 2022 hedret. Dette gjelder alle gullmedaljevinnere eller førsteprisvinnere innen NM senior, samt alle medaljevinnere innen nordiske mesterskap, EM, EM – junior, VM, VM –junior, Olympiske leker, Paralympics og Ungdoms – OL.

Fjorårets mesterskapsvinnere var:

 • Katarzyna Dusik, NM gull i Pole Dance
 • Frida Brandbu Andersen, VM gull junior i Håndball med Norge
 • Jenny Sofie Sundt Utne, VM gull junior i Håndball med Norge
 • Annika Pettersen, NM gull i Pumptrack
 • Grace Jacob Bullen, VM sølv 59 kg, 1.plass i World Cup Ranking series, NM gull 62 kg - bryting
 • Othelie Annette Høie, NM Gull Sumobryting 65 kg, NM Gull Sumobryting Lag, NM Gull og kongepokal bryting 57 kg
 • Per Thomas Bustgaard, NM Gull - boccia individuelt
 • Krystallen Drill, NM gull traditional majorettes corps, NM gull Baton flag team, NM gull Exhibition majorette corps, EM Bronse Baton flag team - korpsdrill
 • Fredrik Fjæraa, Norgesmester Golf funksjonshemmede
 • Marie Olaussen , EM Bronse Stafett Norge - orientering
 • Julie Paulsen Johannessen, EM Gull junior, 50 m match, EM Sølv junior 50 m liggende mixlag, EM Bronse junior, 50 m match lag – konkurranseskyting
 • Sanna Margrethe Nes, 1.plass Nasjonal paraturnkonkurranse Rytmisk sportsgynastikk vimpel, køller og ring. 1.plass Internasjonalt mesterskap Special olympics Rytmisk sportsgymnastikk vimpel og ball – paraturn, rytmisk sportsgymnastikk

Frederikprisen arrangeres av Scandic City, Torvbyen, Installatøren AS, Obos, Fredriksstad Blad og Fredrikstad kommune. City Scene Produksjoner AS hadde det kunstneriske ansvaret.

 

Sist oppdatert: 16. januar 2023