Disse fikk kommunens idretts- og kulturpriser

Fredrikstad kultur- og idrettsliv ble hedret under Frederikprisen lørdag kveld. Kommunen delte ut tre egne priser: idrettsstipend, kulturstipend og Kong Frederiks Hederspris.

Fredrikstad kommunes idrettsstipend 2019 ble tildelt Amalie Bustgaard Pettersen.
Fredrikstad kommunes kulturstipend 2019 ble tildelt Frida Augusta Gudim
Kong Frederiks Hederspris ble tildelt Terje Brevik

Konferansier var overraskelse

Frederikprisen avholdes årlig, og det var i år 30 år siden første gang prisutdelingen ble arrangert. Mellom de mange prisene fikk publikum et storslått show med kulturelle høydepunkt fra året som har gått, og noen smakebiter på hva som kommer på Fredrikstads scener i 2020. På programmet sto blant annet Andreas «Humle» Humlekjær, Renate og Morten Gjærløw Larsen, Bjørnar Spydevold, Marianne Antonsen og Fredrikstad Barne- og Ungdomsteater. Konferansier var ikke annonsert på forhånd og var kveldens overraskelse til publikum.

- Flere ble nok gledelig overrasket da Stian Thorbjørnsen entret scenen og guidet publikum gjennom hele prisutdelingen, forteller kulturutvikler og ansvarlig for Frederikprisen i kommunen, Åshild van Nuys.

Prisutdelingen gjennomføres av Fredrikstad kommune i samarbeid med Torvbyen, Installatøren, Obos, Scandic City og Fredriksstad Blad. City Scene Produksjoner AS hadde produksjonsansvar.

Idrettsstipend

Den første av Fredrikstad kommunes tre priser, Fredrikstad kommunes idrettsstipend, ble overrakt av Anita Vik, jurymedlem og medlem av kultur- og miljøutvalget.

- I år går idrettsstipendet til en ung utøver. Søkeren går sitt første år på Wang videregående skole og er 16 år. Hennes store lidenskap er konkurransedrill, både individuelt og i tropp. Hun er med i en samarbeidstropp/landslag som har treningssamlinger i Tønsberg, Jessheim, Lillehammer og Stjørdal. Hun er 12 ganger norgesmester individuelt og har vært på landslaget syv år på rad, sa Anita Vik før hun annonserte Amalie Bustgaard Pettersen som vinner av stipendet.

Juryen la til grunn i sin vurdering at hun har prestert godt både nasjonalt og internasjonalt de siste årene. Stipendet var på 25 000 kroner, og juryen sa de håper det vil komme godt med i Pettersens videre satsing fram mot verdensmesterskapet i Twirling i Nederland i 2020.

Kulturstipend

Kulturstipendet ble overrakt Frida Augusta Gudim av Erik Skauen, leder av kultur- og miljøutvalget og juryleder.

- Helt fra åtte års-alderen har søkeren av årets stipend vært opptatt av musikk, og allerede som 13 åring deltok kandidaten i MGPJunior 2012 - ¬og kom til finalen. I 2014 kom kandidaten til landsfinalen i UKM (Ung kultur møtes). Nå har hun blitt 20 år, og går for tiden andre året på klassisk utøvende sang på Universitet i Stavanger, sa Skauen.

Gudim fikk et stipend på 25 000 kroner.

Kong Frederiks Hederspris

Kveldedes hovedpris – Kong Frederiks Hederspris – ble utdelt av ordfører Jon-Ivar Nygård.

- Kong Frederiks Hederspris 2019 tildeles en person som omtales som ydmyk og omsorgsfull, og er opprinnelig utdannet vernepleier fra Høgskolen i Østfold, og kom flyttende til Fredrikstad som student. For cirka 25 år siden sa han opp jobben sin som sosialarbeider for å satse på å jobbe heltid som skuespiller.

Det var da han så Den 25. timen, av Per Olof Enquist, på Nationaltheatret i 1988 at han bestemte seg for å bli skuespiller, sa Nygård om hedersprisvinneren.

Terje Brevik har spilt utallige roller i forestillinger mange steder i Østfold, og medvirket i en rekke produksjoner innen teater, utespel, film og tv. Han har vært instruktør ved flere teateroppsetninger i byen, og har de siste årene hatt med seg nærmere tusen 5. klassinger årlig på byvandringen Opplevelsesdag i Gamlebyen, som del av den kulturelle skolesekken i Fredrikstad.

Mesterskapsvinnere

Mesterskapsvinnere ble også hedret under prisutdelingen. Alle fra Fredrikstad som i 2019 har vunnet gullmedaljevinnere eller førsteprisvinnere innen NM senior, alle medaljevinnere innen nordiske mesterskap, EM, EM – junior, VM, VM – junior, Olympiske leker, Paralympics og Ungdoms – OL ble invitert på scenen av Ole-Henrik Holøs Pettersen, etatssjef for kultur.

Fjorårets mesterskapsvinnere var:

• Juliane Rosenvinge Grell, Friidrett NM vinner - stafett 4 x 100m
  • Ida Breigan, Friidrett NM vinner - stafett 4 x 100m
  • Marlen Aakre, Friidrett NM vinner - stafett 4 x 100m
  • Nora Kollerød Wold, Friidrett NM vinner - stafett 4 x 100m
  • Emil André Gangfløt, Biljard - 4 NM gull U 17 i 2019
  • Lars Engø-Monsen, Styrkeløft - Gull nordisk mester 74 kg
  • Jonas Iversby Hvideberg, Sykkel - Vinner av norgesmesterskap - gateritt
  • FFK gatelag, Fotball - Vinner av NM i gatefotball
  • Lise Østby, Petanque - Norgesmester i kvinner dobbel
  • Inger Berit Kristiansen, Petanque - Norgesmester i kvinner dobbel
  • Atle Andersen, Petanque - Norgesmester i herrer singel