Min side Meld fra
Kontakt oss

Dette kan du gjøre med hageavfall

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Visste du at det er forbudt å kaste hageavfallet ditt på andres grunn eller i skogen? Her er noen tips til hva du kan gjøre!

hageavfallWEB.jpg

Det er vår og stor aktivitet i mange hager.  Gressplener klippes, blomsterbed lukes og busker og trær beskjæres. I den forbindelse fylles trillebårer og bøtter til randen med hageavfall.    

– Dessverre havner mye av dette i både gamle og nye hageavfallsfyllinger på kommunale og andres private eiendommer så som i skogen, på friområder og ubebodde arealer.  Det er mange som ikke er klar over at det å kaste hageavfallet på andres eiendommer er forbudt, forteller miljørådgiver i Fredrikstad kommune Christine Terezia Csaky Rosenvinge.  

Hun utdyper at å kaste hageavfall på kommunal eller andres private grunn bryter med bestemmelser i både: forurensingsloven og naturmangfoldloven. Det kan oppleves som skjemmende, og det kan tiltrekke seg skadedyr, bli en yngleplass for brunsnegler, samt spre uønskede arter.  

Men Rosenvinge understreker at det finnes alternativer.  

– At du ikke har lov til å kaste ugresset ditt på annen manns eiendom, betyr ikke at trillebåren må bli stående utømt i hagen. Du kan kompostere hageavfallet ditt på egen eiendom eller du kan levere det på Frevar, forteller hun.  

Det er gratis å levere hageavfall i personbil på Frevar, og det koster 200 kroner med henger.   

– Fredrikstad kommune jobber aktivt med å bekjempe spredning av fremmede planter. Mange av disse sprer seg raskt og utgjør en risiko for norske arter eller naturtyper. Vi setter derfor stor pris på at folk benytter seg av de lovlige alternativene for kompostering og levering av hageavfallet sitt, sier Rosenvinge.    

Sist oppdatert: 24. mai 2022