Coronavirus – kommunen følger situasjonen

De siste ukene har det vært mange medieoppslag om utbruddet av coronavirus i Kina. Det er kun få tilfeller i andre land.

Det er ingen påviste tilfeller i Norge, men vi må regne med at det kan oppstå tilfeller også her. De fleste som har fått påvist viruset har hatt mild forkjølelseslignende sykdom, men det er også rapportert om mer alvorlige tilfeller og dødsfall.

– Per i dag kan vi ta det med ro her i Fredrikstad, sier kommuneoverlege Berit Løkken Finess. Kommunen følger situasjonen tett og forholder seg til Folkehelseinstituttets anbefalinger. Vi henviser til Folkehelseinstituttets nettsider for oppdatert informasjon og råd til befolkningen.

Kontakte legen?
Personer som har vært i Wuhan/Hubei-provinsen i Kina siste 14 dager eller hatt nærkontakt med person som har fått påvist viruset og som utvikler luftveisinfeksjon (f.eks sår hals, hoste, feber, brystsmerter og pustevansker), bør ta kontakt med fastlege eller legevakt per telefon. Undersøkelse av friske personer som returnerer fra Kina anbefales ikke.

Hva gjør Fredrikstad kommune?
Fredrikstad kommune har både rutiner og planer for å håndtere utbrudd av smittsomme sykdommer. og kommunen forbereder seg på at viruset også kan komme til Fredrikstad-distriktet. Om smittede personer skulle komme til Norge, er målet å tilby de god helsehjelp og forhindre at de smitter andre. Legevakt og fastleger holdes løpende informert.

Hva kan jeg gjøre selv?
God hånd- og hostehygiene er effektive tiltak for å forebygge smitte av både coronavirus, influensavirus og andre forkjølelsesvirus. Se plakat.
Årets vanlige influensasesong er i gang og utbruddets topp forventes i februar/mars. Det er ikke for sent å ta vaksine. Personer i risikogruppen for å utvikle alvorlig influensasykdom oppfordres til å vaksinere seg.

Sist oppdatert: 03. februar 2020