Min side Meld fra
Kontakt oss

Budsjettforslag for 2025–2028: Tøffe valg for Fredrikstad kommune

Kommunedirektør Inger Hegna presenterer budsjettforslag for 2025–2028, med nødvendige kutt og prioriteringer for å sikre balanse og økonomisk forutsigbarhet.

– Mange kommuner i Norge sliter økonomisk og må prioritere beinhardt. Fredrikstad er ikke noe unntak. På grunn av kommunens stramme økonomi er det nødvendig å prioritere lovpålagte tjenester og de mest utsatte og sårbare innbyggerne i kommunen , sier Hegna.

Økte renter

Det er flere grunner til den vanskelige økonomiske situasjonen. I forslaget til statsbudsjett som regjeringen har lagt fram for Stortinget, foreslås det lav reell vekst i kommuneøkonomien. At Fredrikstad kommune har høyere levekårsutfordringer og tjenestebehov enn landssnittet, uten at dette fullt ut blir kompensert, er en annen grunn. Høy lønns- og prisvekst, økende gjeld og høye rentenivåer skaper ytterligere utfordringer.

– Etter 11 år med styringsrente på 1,5 prosent eller lavere, merkes det at styringsrenten til Norges Bank nå er på 4,5 prosent. Med høy gjeld blir det stor økning i renteutgiftene, noe som gir mindre politisk handlingsrom og færre og endrede tjenester, sier Hegna.

Utsetter investeringer

Ved inngangen til 2025 vil Fredrikstad kommune ha en bufferkonto, eller disposisjonsfond som det heter på kommunespråket, som er lavere enn 200 millioner kroner. Bystyrets vedtak er at dette fondet bør ligge på minimum 450 millioner kroner for å sikre kommunens økonomi. For å sikre at disposisjonsfondet når nivået, har bystyret videre vedtatt at netto driftsresultat på sikt bør utgjøre 1,75 prosent av kommunens bruttoinntekter. Av hensyn til omstillingstakten vil ikke Fredrikstad kommune klare å nå dette i kommende år, men isteden foreslås et netto driftsresultat på 1 prosent for 2025.

– I tillegg har vi lagt inn et redusert investeringsnivå, og enkelte planlagte investeringer vil bli utsatt for å sikre forutsigbare rammer. Vi må også jobbe for å få ned sykefraværet og bidra til at flere innbyggere kommer ut i ordinært arbeid, sier Hegna.

Kommunedirektøren understreker at hun likevel er optimistisk:

– Det er et mål at vi skal klare denne omstillingen uten at å gå til oppsigelser.
Dette innebærer at vi må bruke interne ressurser så godt vi kan, og at flere må belage seg på andre ansvars- og arbeidsoppgaver gjennom omstilling.
På tross av tøffe økonomiske tider, skal ansatte oppleve å bli godt ivaretatt i Fredrikstad kommune, sier kommunedirektøren.

– Vi har sterke fagmiljøer og et engasjert lokalsamfunn. Med samhold og vilje til omstilling kan vi sørge for at kommunen fortsatt leverer relevante og effektfulle tjenester som bidrar til mestring og selvhjulpenhet, legger Hegna til.

Kommunebudsjettet skal vedtas i bystyret 12. og 13. desember.

Sist oppdatert: 30. oktober 2024