Min side Meld fra
Kontakt oss

Brukte elbilbatterier skal gi varme på Trosvik skole

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
På Trosvik skole skal brukte elbilbatterier få nytt liv. Sammen med solcellepaneler skal de sørger de for at skolen blir mer selvforsynt med strøm.

Fredrikstad kommune går foran som en innovativ miljøvernforkjemper og tar i bruk brukte elbilbatterier for å lagre energi på Trosvik skole. Ved å kombinere solcelleanlegg med gjenbruk av batterier, skal skolen kunne lagre overskuddsenergi og redusere energikostnader. Initiativet er en del av det spennende TREASoURcE-prosjektet, hvor Fredrikstad kommune bidrar til å utforske sirkulærøkonomi og bærekraftige løsninger.

Helene Tømmerbakke, energirådgiver i Fredrikstad kommune, er strålende fornøyd:

– Nå kan brukte elbilbatterier – som tidligere sørget for framdrift og drivstoff til kjøretøy – bidra til å drifte skolen og redusere energikostnader. Det er en vinn-vinn-situasjon for både miljøet og lommeboken, sier Tømmerbakke entusiastisk.

Gjenbruk av elbilbatterier har en positiv miljøeffekt ved å redusere systemets miljøpåvirkning og bevare kritiske mineraler og andre naturressurser gjennom forlenget levetid for batteriene.

Fredrikstad kommune deltar i TREASoURcE-prosjektet, hvor stasjonære batterisystemer med brukte elbilbatterier vil bli installert ved to demonstrasjonsanlegg i Norge og ett i Finland. Trosvik skole utgjør altså det ene demonstrasjonsanlegget. Denne spennende implementeringen vil bidra til å øke kunnskapen om batterigjenbruk og demonstrere hvordan stasjonære batterisystemer kan bidra til å balansere energibehovet.

Atle Holten, direktør for teknisk drift i Fredrikstad kommune, viser til kommunens klimaplan.

– Gjenbruk av batterier er en sentral del av vår klimaplan for å redusere klimagassutslippene med 60 prosent innen 2030. Dette batterisystemet vil bidra til å samle verdifulle data og optimalisere ressursutnyttelsen, og etter prosjektperioden kan batteriene enkelt flyttes til nye steder for fortsatt bruk, sier Holten.

Les mer her:

Sist oppdatert: 22. juni 2023