Min side Meld fra
Kontakt oss

Ber ungdommen være litt kravstore

En engasjert stortingspresident er strålende fornøyd med jobben ungdommene i Fredrikstad ungdomsråd gjør. Hun oppfordrer dem til å stå på kravene og fortelle de voksne hva som er viktig.
 Ungdom møter voksne og ifølge stortingspresidenten er det bare å stå på kravene og fortelle de voksne hva som er viktig.

 

Praten går ganske lett rundt bordene på Litteraturhuset denne formiddagen. Engasjerte ungdommer i Fredrikstad ungdomsråd er ferdig med å behandle sakene. Nå venter de i spenning på dagens siste gjest: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Og ganske nøyaktig klokken 1330 kommer Trøen til syne på storskjermen, via Teams.
– Hei, så hyggelig å se dere, smiler hun og dermed er isen brutt.

Psykisk helse på agendaen

Etter en kjapp presentasjonsrunde der alle sier navnet sitt og hvilken skole de går på, forteller ungdommene litt om hva de driver på med. Andrea Hermansen fra Vestbygda ungdomsskole er opptatt av ungdommenes psykiske helse og vil jobbe for å få et bedre tilbud.
– Det er viktig å ha noen å snakke med. Særlig nå, etter dette året, sier hun og får umiddelbar respons.
– Dette er et veldig viktig tema. Følger dere med på det kommunen gjør og kommer med innspill til dem om hva som kan bli bedre, lurer Trøen på.
– Ja, dette er noe vi jobber mye med.
– Hvordan var det å få så positiv respons fra stortingspresidenten?
– Det var litt kult, dette er helt nytt for meg og veldig lærerikt, sier en storfornøyd Andrea etter at møtet er slutt.

Vil ha bedre medvirkning

Ungdommene forteller også om sitt engasjement for miljø og bærekraft, barneloven som er på høring og en helt ny avtale som det jobbes med i disse dager. En hovedavtale som skal sikre at elevrådene får større medvirkning på skolene. Emil Røgeberg, leder i Fredrikstad ungdomsråd, sier de har jobbet med dette en stund. Men for Trøen var det helt nytt.
– Dette har jeg aldri hørt om før. Det er et veldig viktig tema og det høres ut som en veldig god ide, sier hun.
– Det var veldig kult at hun var enig og støttet hovedavtalen, sier en smilende Røgeberg etter at møtet er over.
Etter en drøy halvtime er seansen over og stortingspresidenten er imponert over at ungdommene engasjerer seg. Beskjeden til dem var krystallklar og ikke til å misforstå:
– Lykke til videre, vær litt kravstore! Det er viktig at dere forteller hva som er viktig for dere. For å utvikle demokratiet er vi avhengig av at barn og unge engasjerer seg. Det må dere være stolte av. Imponerende.

 Emil Røgeberg og Andrea Hermansen fikk begge to god respons på sine prosjekter om å sikre bedre medvirkning hos elevrådene og jobbe for et enda bedre tilbud for ungdommers psykiske helse.

 

 Stortingspresident Tone W. Trøen møtte engasjerte ungdommer på Litteraturhuset og var veldig fornøyd med jobben de gjør i Fredrikstad ungdomsråd.

 

Sist oppdatert: 09. mars 2021