Min side Meld fra

Årets frigjøringsdag 8. mai i Fredrikstad

Siden 8. mai 1945 har vi feiret friheten og hedret norske veteraner fra andre verdenskrig og dagens internasjonale operasjoner. Se årets program for dagen her.

Veteraner ofrer mye, ofte både helse og tid med familie og venner, for at vi andre skal kunne leve trygt hjemme i Norge.

Å ivareta barna til veteranene er en av de viktigste satsingene i regjeringens nye tiltaksplan for veteraner for 2024-2028. Det er en av flere satsinger kommunen nå jobber med å få inn i vår veteranplan, som for tiden revideres. Veteranene i Fredrikstad har allerede kommet med sine innspill.

Årets program på frigjøringsdagen 8. mai

Ved Lars Akers byste ved Tollboden på Cicignon

16.30: Arve H. Lauritzen fra Fredrikstad Forsvarsforening (FFF) ønsker velkommen og holder en kort tale.

16.37: Bysten blir bekranset av Ole Strømnes fra FFF.

Fanevakt fra HV-01 og FFF.

Ved minnemonumentet i Kirkeparken

16.50: Jælpekorpset spiller fram til åpningen.

17.00: Statsstipendiat Petter Ringen Johannessen ønsker velkommen på vegne av Fredrikstad kommune, Oslofjord HV-distrikt 01 og Fredrikstad Forsvarsforening. Informerer kort om arrangementet og innleder med et historisk tilbakeblikk, før ordfører Arne Sekkelsten introduseres.

17.05: Ordfører Arne Sekkelsten holder dagens tale.

17.11: Flaggene senkes og ordfører Arne Sekkelsten bekranser minnemonumentet, etterfulgt av bønnesignal ved Arne Børresen. Deretter ett minutts stillhet.

17.13: «Norge i rødt, hvitt og blått» fremføres av Jælpekorpset.

17.17: Statsstipendiat Petter Ringen Johannessen takker for oppmerksomheten, og oppfordrer publikum til å bli med videre til Fredrikstad domkirke.

I Fredrikstad domkirke

17.25: Minneord ved domprost Kåre Rune Hauge ved minnetavlen i våpenhuset i domkirken.

Senest 17.45 forsetter følget videre til krigsminnesmerket på bryggen.

Ved krigsminnesmerket ved Kråkerøybroa

17.50: Statsstipendiat Petter Ringen Johannessen ønsker velkommen og forteller kort om Operasjon Polar Bear, før han introduserer representant fra HV-01.

17.55: Tale og bekransning av representant fra Innsatsstyrke Polar Bear VI,
HV-01. Deretter spilles bønnesignalet av Arne Børresen.

18.02: «Ja, vi elsker» spilles av Jælpekorpset, og alle synger med.

Fanevakt fra HV-01 og FFF.

Museets lokaler i Tøihuset, Gamlebyen

Alle inviteres med til byens nye krigs- og okkupasjonshistoriske museumstilbud. Du kan enten bli med egen ferge til Gamlebyen, eller ta egen transport.

18.15: Avgang ferge fra Kråkerøybroen.

18.35: Avdelingsdirektør Gaute Jacobsen ønsker velkommen på vegne av Fredrikstad museum. Det er åpent for alle og gratis inngang.

18.40: Ordfører Arne Sekkelsten hilser fra kommunen, og informerer om «Svenskesuppa». Det serveres drikke og smaksprøver på suppa.

19.10: Statsstipendiat Petter Ringen Johannessen viser rundt i utstillingen om krigsårene 1940-1945. Han forteller også om frigjøringsdagene i Fredrikstad i 1945.

Det blir satt ut stoler i utstillingen, og servert kaffe underveis i arrangementet.

Omvisningen er ferdig ca. 20.30.

Sist oppdatert: 02. mai 2024