Åpnet Hans Nielsen Hauges plass
– Hans Nielsen Hauge er for de fleste kjent som predikanten som stadig havnet i fengsel for å samle mennesker til religiøse sammenkomster uten tillatelse. Når vi nå markerer 250-års jubileet, vet vi at historien om Hans Nielsen Hauge rommer så mye mer. Vi ser faktisk fortsatt tydelige spor etter ham i dagens samfunn, sa ordfører Jon-Ivar Nygård under åpning av plassen lørdag 18. september.
Etter et kulturinnslag med Haugemusikalen avduket ordføreren skiltet med innskriften Hans Nielsen Hauges plass, ved torvet mellom Dressmann og Kaffebrenneriet.
– Hauge så verdien i god allmennkunnskap i befolkningen og organiserte dermed for lese- og skriveopplæring. Gjennom å endre på samfunnsstrukturene ville det ifølge Hauge være arbeid til alle og lønninger tilstrekkelig til å fjerne fattigdom og nød, sa ordføreren fra scenen.
– Hans Nielsen Hauge var også forut for sin tid når det gjaldt likestilling av kjønnene. Han gav ofte kvinnene leder oppgaver i forsamlingene og oppfordret dem til å ta ordet, fortsatte Nygård.
– I Fredrikstad er vi stolte over at Hans Nielsen Hauge er fra vår kommune, sa han.