Åpner «fritidsbibliotek» i sentrum

Kulturetaten i Fredrikstad kommune åpner Fritid i Fredrikstad i Litteraturhuset, og lanserer med det et helt nytt konsept - en hybrid mellom fritidsklubb og bibliotek.

Kulturetaten i Fredrikstad kommune inngikk denne uken avtale med Fredriksborg Eiendom om leie av deler av 1. og 2. etasje i Litteraturhuset. Fritid i Fredrikstad Ungdomskafé, som nå ligger i Gågata, flytter til Litteraturhuset hvor biblioteket og fritidsklubbene går sammen om et nytt konsept.

Jannike, Ib og Ole-Henrik
Foto: Fritidsklubbsjef Jannike Amdam Helland, bibliotekssjef Ib Aarmo og kultursjef i Fredrikstad komune Ole-Henrik Holøs Pettersen

– Dette er en ny måte å tenke fritidsklubb på og vi tror det blir veldig bra. Ved å koble kompetanse fra biblioteket og fritidsklubben sammen, kan vi tilby et konsept med spennende innhold og høy kvalitet. Jeg tror ikke det er så mange andre kommuner som kan vise til et eget «fritidsbibliotek», sier kultursjef i Fredrikstad kommune, Ole-Henrik Holøs Pettersen.

– Vi er ikke endelige ferdigtenkt på detaljene i konseptet, men vi ser for oss et grunnkonsept som består av to hoveddeler - på gateplan vil vi legge opp til et ”Ung Info-konsept” som skal gi ungdom tilrettelagt informasjon slik at de skal kunne ta informerte valg i egne liv. I etasjen over legger vi opp til en ren sosial møteplass, med innredning for avslapning og hygge, og mulighet for enkel kaféservering med lave priser. Her vil det også bli utlån av medier for ungdom. Dette blir mer en moderne treffpunkt for ungdom, enn en tradisjonell fritidklubb, fortsetter Pettersen

Biblioteksjef Ib Aarmo og fritidsklubbsjef Jannike Amdam Helland er enige.

– Jeg ser mange muligheter med å være sammen med biblioteket, og lokalisert på Litteraturhuset med både rom og aktiviteter vi vil ha i umiddelbar nærhet. Vi kan få forfatterbesøk, kjøre skrivekurs og kanskje debatter, sier Helland.

– Infrastrukturen og de miljøene som allerede er tilknyttet Litteraturhuset vil gi store synergieffekter og et veldig spennende tilbud til ungdom, mener Aarmo.

Det nye fritidsbiblioteket planlegges åpnet i løpet av høsten.