Antall gonorétilfeller øker
Det er en betydelig økning i antall gonorétilfeller, også i Fredrikstad. Fra å være en infeksjon som i stor grad har smittet i homoseksuelle miljøer i inn- og utland, ser vi nå en dreining mot mer heteroseksuell smitte især blant ungdom og unge voksne.
- I Fredrikstad hadde vi 11 tilfeller av gonoré i 2022, hittil i år har vi hatt 7 tilfeller. Gonoré er svært smittsomt og det er viktig å snu denne trenden, forteller kommuneoverlege Lise Wangberg Storhaug.
Det er i møte med en ny eller tilfeldig partner nesten all smitte skjer – bruk alltid kondom da. Kommuneoverlegen oppfordrer alle til å teste seg ved skifte av sexpartner og dersom man har symptomer til å teste seg. Helsestasjon for ungdom tilbyr selvtest på klamydia og gonoré for alle opp til 25 år. Du kan teste deg selv hver dag kl. 10.00–14.00 og i åpningstiden. Andre aldersgrupper kan ta kontakt med fastlegen sin.
Typiske symptomer
Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer. Menn får derimot vanligvis symptomer. Typiske symptomer er endret utflod og mellomblødninger hos kvinner og svie og utflod i urinrøret hos menn. Kvinner kan ha smerter i nedre mageregion, og menn kan få ømme testikler.
Tid fra smitte til symptomer er vanligvis 2-7 dager. Ubehandlet gonoré kan være smitteførende i flere måneder.
Testing
I Fredrikstad kan du teste deg på Helsestasjon for ungdom hvis du er under 25 år, eller hos fastlegen din. Selvtest er som regel nok. Både test og eventuell behandling er gratis.
Helsestasjon for ungdom finner du i Storgaten 32 (inngang ved Evo-treningssenter). Her trenger du ikke time, men kan komme på drop-in hver dag mellom 10.00 og 14.00 og i åpningstiden.
Om gonoré
Gonoré er en infeksjon (kjønnssykdom) som smitter fra person til person under samleie og ved oralsex. Den kan føre til alvorlige helseproblemer. Infeksjonen kan behandles. Da er riktig bruk av antibiotika viktig. Bruk av kondom beskytter mot sykdommen.
Ubehandlet gonoré kan hos kvinner i cirka 20 prosent av tilfellene medføre bekkeninfeksjon (dvs. betennelse i eggstokker, livmor eller egglederne), og dermed økt risiko for infertilitet, kroniske magesmerter og svangerskap utenfor livmoren. Hos menn kan ubehandlet gonoré forårsake betennelse i bitestiklene eller prostata. Du kan lese mer på fhi.no under siden «Om gonoré».
Mellom 2010 og 2020, altså frem til pandemien, økte tilfellene av gonoré i Norge, særlig blant menn som har sex med menn. Disse tallene gikk sterkt ned under pandemien, men har økt igjen i løpet av 2022. Særlig fra august, blant unge heteroseksuelle, i forbindelse med normal gjenåpning av universiteter og høyskoler.
De fleste som ble meldt smittet i 2022 er i aldersgruppen 20-29 år, med en medianalder på 22 år blant kvinner og 25 år blant heteroseksuelt smittede menn.
Meldte tilfeller blant kvinner er tidoblet mellom 2012 og 2022, fra 51 tilfeller til 499. Den bekymringsfulle utviklingen fortsetter i 2023, med 277 nye tilfeller meldt bare i januar. 116 av disse var kvinner. Dersom denne utviklingen fortsetter, ligger det an til mer enn 3000 gonorétilfeller i 2023.