Annerledes 17.mai-feiring

17.mai må i år feires uten barnetog og folketog, men 17.mai-utvalget lover en fin markering av nasjonaldagen.

 

(Foto: Trine Sirnes)

– 17.mai kan ikke avlyses, men det kan barnetog og folketog. Datoen står i kalenderen, symboltung og kjær, og dagen skal markeres. Det må skje på andre måter enn i folkemengder, sier leder av 17.mai-utvalget i Fredrikstad, Margrete Kvalbein. 

17.mai-utvalget har hatt sitt første møte etter regjeringen forlenget smitteverntiltakene 7.april.

– Som ventet, ser vi oss nødt til å avlyse barnetog og folketog - i tråd med begrensningene på kultur- og idrettsarrangement fram til 15.juni, og i følge smittevernregler som forteller om økt smitterisiko i større grupper av mennesker, sier Kvalbein.

– Vi vil gjøre vår del av jobben så vi unngår at 17.mai blir dagen der spredning av covid-19-viruset blusser opp igjen. All videre planlegging vil være i dialog med helsemyndighetene, fortsetter hun.

Både lokalt og nasjonalt jobbes det nå med former for markeringer som vil gjøre dagen så glad og minneverdig som mulig - sammen, men på avstand. Detaljer om nye planer vil komme når vi har mer klarlagt.

– I mellomtida kan vi minne om at det er både mulig og ønskelig å gjøre klar flagg og festklær, øve på 3 vers av «Ja, vi elsker» og andre sanger, forberede god mat, og kanskje legge hyggelige planer om over-hekken eller på-balkongen-feiring med naboen, sier Kvalbein.

– Vi har tro på at vi skal få til en nasjonaldag som er både forsvarlig og festlig, avslutter hun.

Sist oppdatert: 15. april 2020

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.