Bytt batteri og sjekk røykvarslerne dine
Fredrikstad brann- og redningskorps rykket ut til 31 branntilløp i desember 2020 og januar 2021. Temperaturen kryper nedover, vi trekker innendørs, fyrer i peisen, lager mere mat på komfyren, tenner lys og ikke minst – stresser mer i førjulstida. Denne kombinasjonen kan være direkte brannfarlig.
- Når det brenner er hvert sekund avgjørende. Man overlever ikke lenge i en bolig som raskt fylles opp av røyk, så man er helt avhengig av tidlig varsling for å redde seg selv og de man bor sammen med, sier Tomas Søland, branningeniør ved forebyggende avdeling i Fredrikstad brann- og redningskorps.
Bytt batteri i røykvarsleren
Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje.
- Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket. En fungerende røykvarsler er våken og følger med, også når du sover. Sørg for å gå brannsesongen i møte med nye batterier og kontroller at du hører varsleren godt. Samtidig skal ikke røykvarsleren være eldre enn 10 år, presiserer Søland.
Gratis batteribytte i røykvarslere
Brannvesenet tilbyr eldre og funksjonshemmede som ikke har pårørende i nærheten gratis hjelp til bytte av batteri i røykvarslere i perioden 29. november-17. desember.
Påmelding til brannvakta, tlf. 69 30 64 67, e-post: thso@fredrikstad.kommune.no
For nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten, se www.roykvarslerdagen.no
Hvordan kvitte deg med gamle batterier?
Du kan levere dem til en butikk som selger batterier, du kan levere dem i den røde boksen (Miljøsparer'n) eller til gjenvinningsstasjonen. Du skal IKKE kaste dem i restavfallet. Batterier som kastes i restavfallet eller naturen utgjør brannfare og er en fare for mennesker og miljøet.