Min side Meld fra
Kontakt oss

Afternoon Tea med påskevri

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Like før påske fikk beboere ved Rolvsøy sykehjem en uvanlig stund: Britisk Afternoon Tea med påskehare og påskevri.

– Det er veldig hyggelig at de gjør det så fint for oss. Det er veldig godt gjort, å ordne så mye, til så mange, sier beboer Randi Lindahl. 

Utenfor dagligstua står rullatorene på rekke og rad, hensatt av pyntede beboere som er klare for «Afternoon Tea». Inne er det påske, med knallgule ildtopper i vinduskarmen og påskekyllinger. På veggen henger hilsen med «Velkommen til Afternoon Tea» i staselig skrift.

Rolvsøy sykehjem har tidligere hatt Afternoon Tea, men denne gangen kjøres konseptet i påskeversjon. Afternoon Tea er et engelsk konsept som også har kommet til Norge.

På Rolvsøy sykehjem følges konseptet til punkt og prikke. Bordet er vakkert pyntet med duk, brettede servietter, skjørt porselen, avskårne blomster og bordkort. Champagnen som ofte hører med, er byttet ut med cider i stettglass, dekorert med jordbær.

Maten er dandert på serveringsfat i flere etasjer. Man begynner gjerne med å forsyne seg nederst, av trekantede sandwicher. Skorpene er selvsagt skåret av sandwichene, som seg hør og bør en Afternoon Tea med høy snobbefaktor.

Clottet cream og lemon curd

På det midterste fatet er det smakfulle scones. Til sconesen serveres tradisjonen tro syltetøy, clottet cream og lemon curd, som er et slags sitronsmør.

På toppen av etasjefatet venter friske jordbær og et utvalg utsøkte bakverk av den søtere sorten, som muffins, vannbakkels og franske makroner.
Som navnet antyder, får beboerne også te til sin Afternoon Tea. I engelsk tradisjon serveres Earl Grey Tea.

På bordet er det blomsteroppsatser gule roser, nelliker og brudeslør. Hjelpepleier Jorunn Pettersson har vært blomsterdekoratør. Avdelingsleder Elisabeth Johansen stiller også i fullt påskeharekostyme. Medbrakt en kurv med twist-sjokolader tripper og traller hun rundt beboerne.

Det var Pettersson som tok initiativet til den første versjonen av ekte britisk ettermiddagste på Rolvsøy sykehjem 25. februar i år. Dette ble gjort for å skape en god stund for beboerne. Etter to lange år med lite sosialt samvær var det svært etterlengtet å kunne møtes igjen.

Klikk på bildene for større visning. 

 

bord-web.jpgegg-web.jpgpåskehare-web.jpgafternoon7-web.jpgetasjefat-web.jpgAfternoon5-web.jpgAfternoon6-web.jpg

 

Nesten som bløtkake

Kokk Julie Birgitte Dahle står for maten. Dahle har tatt natten til hjelp for å lage «clotted cream», som er en tykk krem som er laget ved å varme opp fløte over mange timer, og deretter la den avkjøles sakte. 

Oppå en halv scone kommer først krem, deretter lemoncurd eller syletøy. Fagutviklingssykepleier Ingrid Tálos Abusdal demonstrerer hvordan det skal gjøres.

– Det blir nesten som bløtkake, sier Tálos Abusdal.

Siden Afternoon Tea viste seg å være en suksess, har sykehjemmet som mål å få til dette fire ganger i året.

Etatssjef Birgitte Skauen Kopperud synes tiltaket er et prisverdig initiativ.

– Sykehjemmene er levende institusjoner, som endrer seg i takt med beboernes behov og initiativ fra engasjerte ansatte, sier Skauen Kopperud.

Sist oppdatert: 11. april 2022