Min side Meld fra
Kontakt oss

Vil redde verden med kultur

– Er vi gode forfedre? spør prosjektleder Ingar Guttormsen i Fredrikstad kommune. Sammen med Østfold Internasjonale Teater lanseres verdensfestivalen §112 Fredrikstad.
Thomas Østgaard (t.v.), teatersjef ved Østfold Internasjonale Teater, har det kuratoriske ansvaret for den nye verdensfestivalen §112 Fredrikstad. Ingar Guttormsen i Fredrikstad kommune, er prosjektleder. Foto Harald Fossen.
Thomas Østgaard (t.v.), teatersjef ved Østfold Internasjonale Teater, har det kuratoriske ansvaret for den nye verdensfestivalen §112 Fredrikstad. Ingar Guttormsen i Fredrikstad kommune, er prosjektleder. Foto Harald Fossen.

Fra mai til oktober får du oppleve en liten verdensfestival i Fredrikstad med kulturopplevelser fra lokale, nasjonale og internasjonale aktører. Limet som binder det sammen er kunst og kultur som en vei til å redde verden, intet mindre.  Bakteppet er grunnlovens miljøparagraf 112. Gjennom kulturopplevelser, samtaler, folkemøter og debatt vil §112 presentere klimaspørsmålene for publikum på en ny måte. Et knippe av våre lokale aktører er med på laget, blant annet Månefestivalen, Kulturværste og Litteraturhuset.

Tør å satse på noe nytt  

– Dette har vi aldri gjort før, så det er nytt for både oss og for publikum. Det er både spennende, inspirerende og litt “gutsy” å sette i stand en kulturfestival der vi sier at vi vil redde verden, men det er faktisk det vi vil, sier kultursjef i Fredrikstad, Tora Klevås. – Vi har en ambisiøs kulturplan som har som mål å sette i gang nye initiativ som både kan vise fram lokale krefter og hente inn aktører og inspirasjon fra andre, sier Klevås.

§112 skal rette fokus mot hva Fredrikstad ønsker å være som en betydningsfull kulturby og hva man ønsker med utviklingen av det profesjonelle kulturfeltet i Fredrikstad, der en sterkere satsing på profesjonalitet og kompetansemiljøer er del av kommunens planverk. – Den lille verdensbyen Fredrikstad ønsker nettopp å være det; en verdensby som tør å satse på noe nytt og legge til rette for nyskaping, sier kultursjefen.

Setter Fredrikstad på kartet

Det er Østfold Internasjonale Teater som har det kunstneriske ansvaret, og teatersjef Thomas Østgaard sier at programmet virkelig byr på mangfold. – Akkurat som Fredrikstad har et stort mangfold av natur, by, industri og jordbruk, skal §112 ha et mangfoldig tilbud som kan inspirere og pirre alle som bor her. Det blir teater, dans, byvandringer, gatekunst og debatter – for å nevne noe, sier Østgaard.  
– Med §112 Fredrikstad ønsker Østfold Internasjonale Teater i partnerskap med Fredrikstad kommune å ta et større ansvar for involvering og utvikling av de profesjonelle kunst- og kulturaktørene i kommunen. Verdensfestivalen skal ha et internasjonalt nedslagsfelt og bidra til å sette Fredrikstad på kartet som en spennende kunst- og kulturby, sier prosjektleder for §112 i kulturetaten, Ingar Guttormsen.

Inspirere uten å belære

Temaet og verdiene for §112 er klima, miljø og hva vi etterlater oss til senere generasjoner. Det blir også rom for debatt og samtaler.  – Dette er først og fremst en festival som gir kunst- og kulturopplevelser, og som har til hensikt å legge til rette for et tettere samarbeid mellom de profesjonelle aktørene i byen, sier Ingar Guttormsen. – Samtidig vil vi pirke i noen refleksjoner og tanker om stedet vi bor på og hvordan vi behandler det. Er vi gode forfedre? Hvordan vil våre barnebarn se på oss og vår rolle i å ta vare på naturen og mangfoldet rundt oss?  

Hvorfor §112 Fredrikstad?

Navnet er inspirert av Grunnlovens klimaparagraf §112, der det blant annet står at «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.» Vår sirkel, i den lille verdensbyen Fredrikstad, rommer hav, nasjonalpark, landbruk, urørt natur, landsbygd, byrom og industri. Hvordan tar vi vare på alt dette? Hvordan fungerer det? Hvordan kan vi, som bor her, få bedre kjennskap til og ta vare på naturen vår? §112 vil gjennom kunsten og kulturen involvere aktører på tvers av generasjoner og samfunnssektorer.

 

Kart Fredrikstad sirkel 30 km radius.jpeg
Innenfor en 30 kilometers sirkel på kartet, der Fredrikstad er i sentrum, finner vi både hav, by, nasjonalpark, landbruk, industri og urørt natur. Hvilke endringer og press utsetter vi sirkelen vår for?

 

Dette kan du oppleve under §112 Fredrikstad

Programmet byr på mange ulike kulturopplevelser mellom mai og oktober, og den velkjente Kulturnatt 13. september er også del av programmet. Her er det noen smakebiter på hva du kan få med deg:  

Watchtower 23. mai–26. september
Kjenn møtet mellom naturen og forbrukersamfunnet på kroppen! Her kan du vandre mellom og gå inn i ulike installasjoner langs kyststien, i et “landskapsteater” der du selv er utøveren. Av Johannes Bellinkx og Sjoerd Lejiten, produsert av Østfold Internasjonale Teater i samarbeid med SoaP Maastricht.
Sted: Øra/Frevar

Verden sa ja 25. mai
En fascinerende teaterforestilling om verdens utvikling, fra skapelse til nåtid! "Verden sa ja" er en original og fargesterk skapelsesberetning. Det begynner i det tomme mørke verdensrommet. Så kommer lyset, tiden, havet – og «en gang var vi alle fisk». Forestillingen foregår under Barnas Verdensdag i Fredrikstad, og er et gjestespill fra Unge Viken, presentert av Østfold Internasjonale Teater. Forestillingen er laget for barn i alderen 3–6 år, men kan med glede sees av større barn og voksne!
Sted: Kulturskolen i Fredrikstad

The Reception 6. juni–29. september
Bli reisende i egen by! Torsdager og søndager tar Alexandros Mistriotis deg med på en kunstnerisk byreise i særklasse, spesiallaget for og med Fredrikstad.
Sted: Sentrum  

Holmen gategalleri juni–september
Dette kunstprosjektet produsert av Østfold Kunstsenter skal bidra til å videreutvikle Holmen til et attraktivt sted å være for beboerne i området og de som kommer på besøk. Beboere inviteres til medvirkning, og skal kunne oppleve kunstnere i aksjon. Det blir blant annet avduking av nye verk, kunstvandringer på Holmen og i Fredrikstad sentrum.
Sted: Holmen og sentrum  

Triple Bill: Sandstorm/Horisont/HAV 23. juni
Tre koreografier av Carl André Johansson presenteres av Østfold Internasjonale Teater i samarbeid med Dansekunst i Østfold. Koreografiene har det til felles at de dreier seg rundt klima og miljø i en tid hvor vær og natur er i stor forandring. En sterk opplevelse i havgapet på Hvaler!
Sted: Storesand  

Det siste Værste 24. august
Motorpsycho og De Utvalgte går sammen om å skape et spektakulært verk som får urpremiere på gamle FMV! På grunnen til Fredrikstads gamle hjørnesteinsbedrift ønsker vi velkommen til en uforglemmelig augustkveld med over 100 lokale aktører og to av de mest respekterte gruppene i scenekunst- og musikk-Norge. Mellom stengte maskinhaller og heisekraner vil fortidens ekko møte morgendagen visjoner i en storstilt redningsaksjon. En hyllest til fellesskapet, motet og mysteriet som binder oss sammen.
Sted: Fredrikstad mekaniske verksted

Materielle forskyvninger 29. august–26. september
Bli med kunstneren Nana Francisca Schottländer og Østfold Internasjonale Teater på en utforskning av hvordan det moderne vestlige konsumsamfunnet former og forbinder mennesker, natur og byer! Gjennom en måned vil publikum kunne oppleve hennes verk gjennom pop-up installasjoner i Fredrikstad sentrum.
Sted: Sentrum  

Kulturnatt Fredrikstad 13. september
Opplev Fredrikstads kulturliv på sitt beste med dans, teater, konserter, filmvisninger, kunst, historiske vandringer og mye mer! Alle byens kulturarrangører, institusjoner, lag, foreninger og andre interesserte er invitert til å skape en magisk kveld der publikum kan skreddersy sin egen Kulturnattløype i den fantastiske byen vår. 
Sted: Fredrikstad sentrum og omegn

Korn 13.–14. september
Østfold Internasjonale Teater presenterer Tiril Pharos storslagne utendørs teaterforestilling om kjærligheten mellom mennesket og matjorda og mellom Liv og Ask. Korn er en hyllest til bonden, jorda og jordbakteriene og en uvanlig opplevelse om noe helt vanlig: brødet på frokostbordet. Hvem er det som jobber for brødskiva di?
Sted: Gudebergjordet

Grønn debattarena på bytorget 25. – 27. juli
Månefestivalen i samarbeid med Litteraturhuset setter opp et grønt speakers corner på bytorget i Gamlebyen under Månefestivalen 2024!
Sted: Gamlebyen

Les mer om §112 Fredrikstad og se foreløpig lansert program på paragraf112.no.

OBS: ikke alle arrangementer nevnt over er lansert i programkalenderen ennå.  

Den lille verdensbyen Fredrikstad

DEN LILLE: Fredrikstad er ikke bare sentrum og det urbane. Vi er også lokalsamfunn, ildsjeler og hverdagsmennesker, breddeidretten, velforeninger, marka og kysten.
VERDENSBYEN: Fredrikstad vil aldri bli en verdensby som New York, Tokyo eller Gøteborg. Vår verdensby er en utadvendt, urban og mangfoldig by, med innbyggere fra alle verdenshjørner og med et rikt kulturliv og betydelig internasjonal kontakt, næringsmessig og kulturelt. Gamle industriområder er i endring og ny næringsvirksomhet og nye byområder vokser fram. Verdensbyen henspeiler også på vår historie. Store skuter fra hele verden har reist til og fra Fredrikstad gjennom historien. Vår kontakt med verden der ute har gitt arbeid til mange og inspirasjon til byens utvikling, og det skal den fortsette å gjøre. Folk ønsker å bo her og folk reiser hit for å lære. I et framtidsperspektiv handler det om å videreutvikle det urbane, satse på kultur, kompetanse og innovasjon. I en verdensby er det lov å drømme.

Fra Fredrikstads kommuneplan samfunnsdel Fredrikstad mot 2030.

For mer informasjon, se www.paragraf112.no, eller kontakt kommunikasjonsansvarlig for §112 Fredrikstad:
Rita Astridsdotter Brudalen   
ritbru@fredrikstad.kommune.no
91 53 18 02

Sist oppdatert: 07. mars 2024