Dette kan du oppleve på 17. mai

Nasjonaldagen blir nok en gang preget av smitteverntiltak. Men dagen byr likevel på tradisjoner og overraskelser i Fredrikstad. Se hva du kan gjøre og oppleve her.

17. mai feiringen blir uten barnetog og folketog også i år.

- Vi legger opp til en covid-19-vennlig feiring av nasjonaldagen, forteller leder av 17. mai-utvalget, Margrete Kvalbein.

Disse reglene gjelder for 17. mai

Til tross for smittevernrestriksjoner, understreker Kvalbein at følgende er tillatt:

• Vifting med flagg
  • God mat
  • Pentøy
  • Store smil og godt humør

Som i fjor oppfordres Fredrikstad-folk til å holde seg i nærheten av hjem og nabolag, gjerne utendørs og med god avstand.

Selv om det ikke blir tog i sentrumsgatene vil det dukke opp korps rundt i lokalmiljøene. I en ny kommunal forskrift for 17. mai åpnes det for at man på utendørs kulturarrangementer kan samle opptil 30 personer, eksempelvis ved flaggheising, pop-ups eller spilling ved institusjoner.

I eget hjem og hage kan man ha besøk av inntil fem gjester. Om alle gjestene tilhører samme husstand kan man være flere, men det må kunne holdes avstand.

Men "beskyttede" personer kan komme i tillegg til de fem gjestene. Beskyttede personer er:

• Personer som er fullvaksinert.
  • Personer som har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter de fikk dosen. De må ha oppholdt seg i Norge de siste ti dagene.
  • Personer som har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Privat samling på offentlig sted utendørs kan ha 20 personer.

Det kan komme oppdateringer i råd og anbefalinger før 17. mai. Du kan hele tiden holde deg oppdatert på kommunens web-sider her.

Skjermbilde fra FBTVs sending i 2020.

Her er noe av det som skjer 17. mai i Fredrikstad:

17. mai-sending på FBTV

Kl. 11.00-12.00 sender Fredriksstad Blad et opptak fra kommunens offisielle arrangement. Sendingen følger du på FBTV. Dette får du med deg i sendingen:

- Kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704
- Jubileumskorpset Onsö musikkforening – 120 år!
- Glemmen kirkes barnekor og Domkirkens ungdomskor
- Elever fra Rødsmyra jubileumsskole – 45 år!
- Morten Gjerløw Larsen m.fl. fra Hans Nielsen Hauge-musikalen
- Turnforeningen
- Speidernes flaggborg
- Taler fra: Ungdomsrådet, ordfører, 17. mai-utvalgets leder og historiker Trond Svandal

Finalen er kl 12.00 med salutt og felles avsynging av nasjonalsangen – 3 vers. Avsyngingen skjer i hele landet.

På morgenen

Tradisjonell flaggheising, morgenmusikk og minnesmerkeseremonier i hele distriktet. Ulike institusjoner får besøk av korps.

Båtkortesje

Kortesjen avsynger nasjonalsangen kl. 12.00. Deretter er det avreise kl. 12.15 med Redningsselskapet og politiet i front. Deltakere bes møte kl 10.30 i Marnetvika (ved TB.Rep og Service).

Veteranbilkortesje

Kortesjen vil fra kl 14.00 kjøre Rolvsøyveien, Gamle Kirkevei, Trara, Glemmengata, Christianslundkrysset, Ambjørnrød, Christianslundkrysset, Holmen, Ørebekk, Gressvik, Vikane, Skåra, Fjeldberg, Værste, Enhusveien, Kråkerøyveien syd, Femdal, Barkedalen, Kråkerøyveien nord, Kråkerøybrua, Tollboden. Jernbanestasjonen, St-Croix-krysset, Fredrikstadbrua, Sarpsborgveien, Borge Ungdomsskole, Haldenveien, Habornveien, Heibergsgatekrysset og avslutte i Gamlebyen.

Påmelding til bilkortesje kan gjøres direkte til Alexander Hermansen, tlf. 911 64 641.

Klokkespill fra Rådhustårnet

09:00 André Grétry: Smaaguttenes nationalsang (Vi ere en nasjon, vi med)
12:00 Otto Nielsen: Grinimarsjen
13:00 Rikard Nordraak: Ja, vi elsker dette landet
15:00 Lars-Erik Larsson: Norge i rødt, hvitt og blått
18:00 Christoph E.F. Weyse: Gud signe vårt dyre fedreland
21:00 Edvard Grieg: Våren

Se opp for korps som spiller et sted nær deg!
- Vi ønsker å gi den gode stemningen der du befinner deg, men av smittevernhensyn ønsker vi ikke å gå ut med klokkeslett, avslutter Kvalbein.

Sist oppdatert: 14. mai 2021

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.