– Planlegg koronasikker nyttårsfeiring

I Fredrikstad er det i dag bekreftet 21 nye tilfeller av covid-19 etter mandagens testing. I tillegg er det så langt bekreftet åtte positive blant dagens testede. Ordføreren minner om den lokale koronaforskriften, og anmoder nå alle om å tenke smittevern i planleggingen av nyttårsaften.

 

Kommuneoverlege Anne Kristine Nitter

– Normalt får vi resultatene av koronaprøvene dagen etter at testene er tatt. I dag har laboratoriet vært veldig effektive, og vi har allerede fått svar på noen av dagens prøver. Vi har 21 bekreftede smittetilfeller etter prøvene i går, og foreløpig åtte etter prøvene i dag, forklarer kommuneoverlege Anne Kristine Nitter.  

Hun sier at fire av de 29 (21 + 8) har ukjent smittevei. Resten er knyttet til allerede kjente smittetilfeller. Det er en tydelig trend for hvor folk nå blir smittet.  

– Et stort flertall blir smittet av familie eller venner. Det er viktig å huske smittevernet også når en besøker eller har besøk av gode venner, sier Nitter.  

Ordfører Jon-Ivar Nygård

Ordfører Jon-Ivar Nygård minner om at Fredrikstad har vedtatt en egen koronaforskrift, som blant annet begrenser hvor mange en kan ha besøk av, og feire nyttårsaften sammen med.    

– Selv om vi nå er godt i gang med vaksinering på sykehjemmene i Fredrikstad, er smittetrykket i samfunnet her fortsatt høyt. Den lokale koronaforskriften gjelder i alle høyeste grad fortsatt.   

– For private sammenkomster betyr det at dere bare kan ha besøk av, eller treffe, maksimalt fem, i tillegg til egen husstand. Dere kan i tillegg velge to dager i perioden fra 18. desember til 7. januar der dere har lov til å samle ti gjester, i tillegg til husstanden. For mange er det naturlig at én av disse dagene blir nyttårsaften. I Fredrikstad kan en altså ikke ha flere enn ti gjester på årets nyttårsaften, understreker Nygård.  

– Folk bør samtidig planlegge smittevernet nøye for nyttårsfeiringen, fortetter ordføreren.  

– Du bør tenke gjennom hvordan dere kan avlyse på kort varsel hvis noen ikke føler seg bra, hvordan dere som ikke bor sammen skal klare å holde avstand, og hvordan folk skal få vasket hendene når de kommer og før mat, sier han.  

– I praksis betyr kanskje dette å legge en ekstra plate i spisebordet, sette noen klappstoler ved sofaen, legge ekstra håndklær på badet og sette fram håndsprit tilgjengelig der dere oppholder dere. Vi vet også at smittevernet fort blir utfordret av promille, supplerer kommuneoverlege Nitter.  

– Alt dette bør det planlegges for før gjestene står i døra og er klare for nyttårsfeiringen, oppfordrer Nygård.  

Lokal forskrift – nye koronaregler fra 18. desember til 7. januar    

     

Sist oppdatert: 30. desember 2020

Har du spørsmål rundt korona, send en epost til postmottak@fredrikstad.kommune.no, eller ta kontakt med Servicetorget.