Min side Meld fra
Kontakt oss

– Kraftfull, men varsom: Tommi Veli-Matti Sarkapalo tildeles Fredrikstad kommunes arbeidsstipend for kunstnere

Artikkelen du leser er over to uker gammel. Informasjonene kan være utdatert. Se siste nytt fra kommunen på: Aktuelt
Det visuelle kunstfeltet i Fredrikstad skal preges av profesjonalitet, høy kvalitet og være attraktivt for både det etablerte kunstmiljøet i Fredrikstad og for nyetableringer. Fredrikstad kommune tildeler 200 000 kroner i arbeidsstipend til billedkunstneren Tommi Veli-Matti Sarkapalo.
Billedkunstner Tommi Veli-Matti Sarkapalo tildeles Fredrikstad kommune arbeidsstipend for kunstnere for 2025. Foto Ida Christin Foss

Arbeidsstipendet skal bidra til bedre vilkår for kunstnere i Fredrikstad og tjene som inspirasjon for disse. Ordningens hovedformål er å bidra til faglig fordypning og kunstnerisk utvikling som skal komme Fredrikstads kunstfelt til gode. Det visuelle kunstfeltet inkluderer alle kunstformer og –uttrykk som til enhver tid defineres inn under dette begrepet.

Høy kvalitet som fortjener nasjonal oppmerksomhet

Juryen mener Sarkapalo viser en jevn og omfattende produksjon av maleri, skulptur og grafikk, med en følsom materialbevissthet. Han tar utgangspunkt i treet som materiale. Juryen er særlig begeistret for hans bearbeiding av treplatene som han maler på og skjærer i. Verkene er kraftfulle og røffe, men samtidig vare. Han viser en evne til å jobbe utrettelig med sin kunstneriske utforskning gjennom mange år, hele veien med høy kunstnerisk kvalitet.

Juryen ser fram til å se hans videre arbeid, og mener dette er en kunstner som fortjener mer oppmerksomhet nasjonalt.

Tommi Veli-Matti Sarkapalo

Sarkapalo ble født i Finland i 1967, og tok sin master i treskulpturer ved Kankanpää Taidekoulu, Finland i år 2000. Samme år flyttet han til Høysand Øsfold hvor han bodde og virket som billedkunstner i ni år.

Nå er han bosatt og har sitt atelier i Gamle Fredrikstad. Han har utført og deltatt i en rekke kunstprosjekter, og hatt utstillinger både i Norge og utlandet. Hans foretrukne materiale er tre, og han arbeider bredt med maleri, skulptur, grafikk og andre medier, slik som lyd.

Om Fredrikstad kommunes arbeidsstipend for kunstnere

Fredrikstad kommunes arbeidsstipend skal gå til nyetablerte og etablerte kunstnere som er bosatt i Fredrikstad i tildelingsperioden. Stipendet er på 200 000 og fordeles på et kalenderår.

Ordningen gjelder for profesjonelle kunstnere som jobber aktivt med visuell kunst som profesjon. Med kunstnere menes her profesjonelle kunstnere som har medlemskap i fagorganisasjonene Østfold Bildende Kunstnere (ØBK/NBK) eller Norske kunsthåndverkere (NK), eller kunstnere som tilfredsstiller kravene til opptak i grunnorganisasjonene.

Juryen for tildelingen 2025 er utpekt Østfold kunstsenter for 2025 har bestått av Cathrine Kullberg, Randi Thommesen og Marius Moldvær.

Stipendet er blitt tildelt to ganger tidligere, til Linda Spaun Hauglie (2023) og Tulle Ruth (2022).

Eksempler på arbeid av Tommi Veli-Matti Sarkapalo:

Campingserie 

 

En følelse av fremmedgjøring 

 

Fornemmelse av mørke

 

Hytta

 

Sist oppdatert: 15. juni 2024