– I mitt kunstnerskap er kaos kompasset
Materialene både styrer og gir nye rammer
Det er metaller som står i sentrum for arbeidet Spaun Hauglie holder på med for tiden, og hun bearbeider og etterbehandler kobber, bronse, jern og messing, som så blandes med ulike tekstile materialer som silke og nylon.
– Det er materialenes liv og kommunikasjon som styrer produksjonsmetodene mine. Samtidig har jeg klare rammer for produksjonen som jeg har med meg og bryter ut av. På den måten fornyer jeg produksjonsmetodene, utvider min kunnskap om materialene og skaper nye rammer for det ferdige verket.
Linda Spaun Hauglie er bosatt i Fredrikstad og har både i utdanning og arbeid hele sitt voksne liv virket kunstnerisk, selv om det var en tilfeldighet at hun søkte seg til billedvev på Høyskolen i Oslo. Kjernen i hennes uttrykk utviklet hun i løpet av tiden på kunsthøyskolen og i tiden etter endt utdannelse. Hun har mottatt flere stipender, hatt utstillinger siden 2009, og blitt kjøpt inn til flere utsmykkingsprosjekter.
Kaos og planlagt tid gir balanse
– Jeg bearbeider og jobber med kunst hver dag, hele tiden, det er alltid ulike prosjekter med i hodet. Det er der skissene mine lages, sier Spaun Hauglie. – Så arbeidene mine blir til underveis i prosessen i veven. Når et vevd verk er ferdig og kuttet ned er det en refleksjon av min følelsesmessige tilstand i perioden.
– I veven prøver jeg å gjenopprette den sanneste, mest spontane, glade og kreative kjernen i meg selv.
– Jeg har faste tider i løpet av uken som jeg jobber på atelieret. Noe arbeid jobber jeg med hjemme, slik som mindre verk, skriving eller sosiale medier. I mitt kunstnerskap er ikke kaos motstanderen, kaos er kompasset. Jeg har en balanse mellom kontroll og kaos, og om jeg har en deadline så pushes jeg enda mer inn i arbeidet, forteller Spaun Hauglie.
Sterke opplevelser som kunstner
Spaun Hauglie synes det er vanskelig å plukke ut et «beste øyeblikk» i kunstnerlivet, og har hatt flere gode opplevelser med ulike juryerte utstillinger, separatutstillinger, utsmykninger og innkjøp. Alle har satt sine spor på hver sin måte:
– Jeg kan trekke ut en utstilling som jeg hadde i 2021, med Sarpsborg Kunstforening. I forkant av utstillingen endret jeg måten jeg jobbet på. Før jeg satt i gang med å veve, så jobbet jeg lenge med å skrive, og skrivingen ble min måte å bearbeide alt jeg sto i akkurat da. Så alle titlene på verkene jeg viste på den utstillingen ble til før selve verkene ble vevd. Hvert innslag jeg vevde inn ble en refleksjon fra alt jeg hadde skrevet. Så den utstillingen er den mest personlige utstillingen jeg har hatt i hele mitt kunstnerskap frem til nå. Etter dette så har skriving blitt en del av måten jeg jobber med kunsten og veven på.
Inspirasjonskilder
Det er materialitet og endringsprosesser som inspirerer Spaun Hauglie. Det kan være musikk, fargesammensetninger og livet i naturen – eller former som dannes av at noe gror og vokser på ulike overflater.
– Jeg er opptatt av tid, møter og mennesker som danner varierende opplevelser av indre og ytre landskap. Det er igjennom disse møtene titlene kommer, preget av energien og kontakten som skjer mellom mennesker. Alt som treffer noe i meg, på godt og vondt, inspirerer meg. Det er mitt avtrykk, den personen jeg er.
Hva har arbeidsstipendet for kunstnere betydd for deg og ditt arbeid?
Arbeidsstipendet har betydd mye for Spaun Hauglie. – Jeg er utrolig takknemlig for at jeg ble tildelt dette stipendet, og det er en stor anerkjennelse. Det har gitt meg rom til å få mer tid på atelieret, gå mer i dybden på ulike prosjekter. Det har gitt meg mulighet til å komme i gang med to prosjekter som jeg har hatt på vent. I tillegg til prosjektene har jeg fått ferdigstilt noen arbeider, fått skrevet mye og jobbet en del med sosiale medier. På Linda Spaun Hauglies Instagram kan du følge hennes arbeidsprosesser og verker.
Er du vår neste stipendmottaker?
- Målet for arbeidsstipendet er at det visuelle kunstfeltet i Fredrikstad skal preges av profesjonalitet, høy kvalitet og være attraktivt for både det etablerte kunstmiljøet i Fredrikstad og for nyetableringer.
- Arbeidsstipendet skal bidra til bedre vilkår for kunstnere i Fredrikstad og tjene som inspirasjon for disse. Ordningens hovedformål er å bidra til faglig fordypning og kunstnerisk utvikling som skal komme Fredrikstads kunstfelt til gode.
- Arbeidsstipendet deles ut for kalenderåret 2025, søknadsfrist er 1. april 2024. Les mer og søk her.