Tall Ships Races logo
dager igjen til Tall Ships Races Fredrikstad starter
Tall Ships Races Fredrikstad 2019 - Velkommen om bord!

Elva og byen fylles av stolte skuter med majestetiske rigger og ungdommelig mannskap. Det blir konserter, aktiviteter og deilige matboder.

Nyhet
Skute 74 påmeldt skutefest

Denne uka kom påmelding til The Tall Ships Races Fredrikstad fra skute 73 og 74 tikkende inn i eposten til prosjektleder Ingar Guttormsen. Den ene er det største fartøyet som er påmeldt så langt, og den ble rekruttert med god hjelp fra Den polske foreningen i Fredrikstad.


Både tyske Die Zwillinge og polske Dar Mlodziezy meldte seg på til skutefesten i Fredrikstad denne uka. Dar Mlodziezy er flaggskipet til universitetet i Gdynia og hele 108,81 meter langt og 50,22 meter høyt. Når det kommer til Fredrikstad har det med seg 130 kadetter som studerer ved Gdynia maritime universitet.


Engasjert forening


The Tall Ships Races Fredrikstad har fått god hjelp av Adam Puscion i Den polske foreningen i Fredrikstad til å få den polske skuta til byen.


– Jeg har vært i kaptein i 20 år og gikk selv på universitetet som eier Dar Mlodziezy da jeg studerte i Polen, forteller han. Adam er nå pensjonert og bor i Fredrikstad. 


Også leder i Den polske foreningen, Lidia Ewa Lisiecka-Wieczorek, har bistått i rekrutteringen av skuta. Hun har i tillegg meldt seg som frivillig liaison – bindeledd mellom skute og land – under skutefesten.


– Dette blir kjempespennende. Jeg gleder meg og synes det er veldig fint å kunne hjelpe til når det kommer polske skuter til Fredrikstad, sier hun.


Aktiviteter langs elva


Det er påmeldt 11 fartøy fra Polen til skutefesten. Totalt har 74 skuter bekreftet at de kommer. Guttormsen lover masse liv langs elva.


– Det blir en hovedarena i parken ved biblioteket og en på Isegran. På Isegran får vi en maritim opplevelsespark. Her blir det aktiviteter og opplevelser spesielt rettet mot familier, med fokus på Fredrikstads maritime historie. Ved biblioteket blir det konserter, aktiviteter og mat, sier han.


Han forteller at man også flere andre steder i byen vil treffe på opplevelser og aktiviteter.


– Skutene skal ligge langs elva på begge sider. Publikum kan spaserer fra Isegran på den ene siden den sjørøveraktige skuta Shtandart skal ligge, oppover elva forbi Glommen Brygge, Bjølstad og Værste der blant annet Kyrre fra Fredrikstad blir å finne. Folk kan så gå over på bysiden og nedover elva igjen mot biblioteket, Tollboden og Bellevue hvor det blir skuter, matboder og aktiviteter langs elva. Så kan de dra over til Gamlebyen. I Gamlebyen vil Statsraad Lehmkuhl ligge. Skuta skal være åpen med servering, sier han.


Se oversikt over alle skutene og programmet

Nyhet
Trafikkavvikling under skutefesten

Vi forventer mange mennesker til byen under skutefesten og oppfordrer alle som har mulighet til å la bilen stå.

Du kan komme deg til byen med kollektivtransport – buss koster bare ti kroner i hele Østfold 11.-14. juli, ferga er som alltid gratis og går kontinuerlig. Vi setter også ut sykkelparkering ved fergeleiene.


Biltrafikk på bruene


Kråkerøybrua vil tidvis kun være åpen for gående og syklende, og stengt for biltrafikk under skutefesten. Værstebrua stenges for biltrafikk i noen perioder under skutenes innseiling til byen.
En av bruene vil alltid være åpen for biltrafikk. Når den ene er stengt, skiltes det omkjøring til den andre. 


Begrenset fremkommelighet


Kjører du bil i Fredrikstad sentrum under skutefesten, må du regne med begrenset fremkommelighet. Enkelte gater stenges i perioder, og noen vil bli helt stengt for biltrafikk under hele The Tall Ships Races. Det vil bli skiltet omkjøring.

Se mer praktisk informasjon og ofte stilte spørsmål

Kultur
Moddi til The Tall Ships Races Fredrikstad

Bustehode. Aktivist. Visesanger. Når Pål Moddi Knutsen går på scenen, vet du aldri helt sikkert hvilken versjon av senjaværingen du får.

Men uansett om det er sensurerte sanger fra alle verdenshjørner, tonesatte dikt av nordnorske storheter som Helge Stangnes og Arvid Hanssen, eller klassikere som "House by the Sea" og "Togsang", fremføres det med smittende engasjement og glødende tilstedeværelse.

Moddi

Moddi har tidligere turnert verden med albumet Unsongs, forbudte sanger fra flere land. BBC omtaler musikken hans som «ren protest poesi». Han går på scenen med band i parken ved biblioteket lørdag 13. juli, under skutefesten.

– Moddi med sitt tydelige samfunns- og klimaengasjement er en veldig riktig booking for The Tall Ships Races. Hovedmålet i regattaen er økt forståelse på tvers av bakgrunn og kultur. Her i Fredrikstad vil vi løfte klimautfordringene spesielt fordi vi ser at valgene vi gjør på land påvirker livet i havet. Moddi har tonesatt og nytolket sensurerte låter fra en rekke land. Han takket også nei til nominasjon for et mangesifret stipend med bakgrunn i sitt miljøengasjement, sier prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad, Ingar Guttormsen.

Kulturutvikler Åshild van Nuys i Fredrikstad kommune mener dette er visepop som vil skape god festivalstemning på en helt ny konsertarena i byen. 

– Moddi har fylt arenaer og festivaler over hele verden. Nå inviterer vi ham til en helt ny scene i Fredrikstad. Vi tror hans tilstedeværelse og engasjement på scenene vil gi byen en unik og flott konsertopplevelse, sier hun.

Hun legger til at arenaen vil være et hovedmøtested under hele skutefesten.

– Parken ved biblioteket blir en av hovedarenaene for kulturprogrammet under The Tall Ships Races. I fire dager vil arenaen romme aktiviteter, verksteder, konserter og forestillinger som er åpne for alle, helt gratis. Det blir matboder og avslapningsområder. Her ender også mannskapsparaden, og det blir prisutdeling for mannskap og skuter. Dette er stedet der publikum vil få oppleve både lokalt kulturliv, forestillinger og større kvalitetskonserter som Moddi og bandet, sier hun.

Hele programmet til The Tall Ships Races Fredrikstad vil være klart i begynnelsen av juni.

 

Se alle nyheter