Tall Ships Races logo
dager igjen til Tall Ships Races Fredrikstad starter
Tall Ships Races Fredrikstad 2019 - Velkommen om bord!

Elva og byen fylles av stolte skuter med majestetiske rigger og ungdommelig mannskap. Det blir konserter, aktiviteter og deilige matboder.

Nyhet
Elvekonsert med Cameron Carpenter under skutefesten

Den verdenskjente organisten Cameron Carpenter (38) kommer til The Tall Ships Races Fredrikstad med sitt spesialbygde orgel. Konserten blir midt i elva, på den nybygde prammen til Håpets katedral.

Carpenter er ofte omtalt som orgelverdenens store rockestjerne. Han har tatt med seg orgelet ut av kirkerommet ved å bygge et helt eget digitalt orgel, som har fått navnet the International Touring Organ (ITO). Med dette har han turnert både Australia, New Zealand, Russland, USA og Asia.

– Når Carpenter setter seg ved orgelet må man være forberedt på alt fra Bach til musikk fra Pirates of the Caribbean. Elva er med på å gjøre byen vår unik, og det å kunne ta den i bruk også som konsertarena, er noe vi virkelig ser fram til. At dette også blir på prammen til Håpets katedral gjør dette ekstra gøy, forteller Åshild van Nuys, kulturutvikler i Fredrikstad kommune.

– Det blir en spektakulær opplevelse på brygga i Fredrikstad med skuter på alle kanter og helt unik orgelmusikk, legger prosjektleder for The Tall Ships Races Fredrikstad Ingar Guttormsen til. Konserten er et samarbeid mellom Egil Hovland-festivalen og Kulturetaten i Fredrikstad kommune, med støtte fra Borg bispedømme, Stene Stål Gjenvinning, Metallco Stene og Knif Trygghet Forsikring. Håpets katedral er også en sentral samarbeidspartner for The Tall Ships Races.

– Dette er Carpenters første konsert i Norge med det digitale orgelet. Kanskje får vi til og med høre noe fra vår egen store komponist, Egil Hovland, sier Emil Skartveit, festivalsjef for Egil Hovland-festivalen.

Elvescenen skal ligge foran Båthuset Scene slik at publikum kan stå både på bysiden, gangbrua, eller sitte på en av restaurantene på Bryggepromenaden. Det vil også bli satt opp storskjermer slik at man kan oppleve Carpenters forrykende teknikk både med hender og føtter.

Fredag 12. juli kl. 22.00 på elvescenen utenfor Båthuset Scene. Konserten er 2x30 min. med 15 min. pause. Konserten er gratis og åpen for alle. 

Nyhet
Maritim opplevelsespark på Isegran

Alt av opplevelser og aktiviteter er gratis når The Tall Ships Races Fredrikstad lager en helt egen arena for familier under skutefesten i byen.

Elva fylles med over 70 skuter når Fredrikstad er vertskap for The Tall Ships Races. Langhelgen 11.–14. juli vil stolte skuter, unge mannskap, god mat, konserter, kulturinnslag og et mylder av liv prege bybildet. Bare en kort spasertur fra sentrum ligger Isegran der det blir en egen maritim opplevelsespark spesielt for familier.

Opplevelsesparken byr på massevis av aktiviteter der barn blant annet kan lære spleising av vire, høvling av mast, lage nøkkelringer og knuter. The Tall Ships Races Fredrikstad ser det som et spesielt ansvar å ta vare på miljøet så vi har invitert flere miljøorganisasjoner som skal ha aktiviteter med barna.

På Isegran skal også den russiske sjørøverskuta Shtandart ligge. Skuta har kanoner om bord og mannskapet liker å kle seg ut som pirater! Eliasbåten kommer også på besøk!

For de litt eldre barna, eller litt unge voksne, blir det gratiskonsert med Kjartan Lauritzen i Amfiet på Isegran torsdag 11. juli. The Tall Ships Races Fredrikstad har også en egen arena i parken ved biblioteket der både Silya & the Sailors og Moddi skal ha konsert.

Det blir hele seks områder med deilig mat der en kan stoppe når en går opp og ned langs elva og beundrer de vakre skutene.

Dette skjer på Isegran

SKUTER

 

På Isegran ligger skutene Morgenstern, Gratitude, Jolly Breeze, Standarth, Jens Krogh og Loa. Disse kan ta imot besøk på fra 12.00 – 21.00, med mindre det er lukkede arrangementer om bord. (Torsdag 11. juli fra 11.00)

INFORMASJONS-TELTET

Vårt informasjons-telt er bemannet av Lions Kråkerøy alle dager. Her får du informasjon om aktiviteter på øya og annen nyttig informasjon og nødvendig bistand om du skulle trenge det.

MARITIME CENTER

 

Ta turen innom for å se hvordan Maritime Center utfører sine restaureringsoppdrag på ulike skuter og fartøy. Utenfor lokalene pågår høvling av en helt ny mast og andre maritime gjøremål som spleis av wire til rigg. Inne i lokalene kan du få en omvisning og blant annet se og høre om arbeidene som utføres på jakten Jelse.

KREATIVT PLASTVERKSTED FOR BARN I ALLE ALDRE
 
På byggeplassen til Håpets katedral kan man lære om og leke med plast i havet. Kystlotteriet har bidratt med plast fra havet fra sine mange strandryddinger og er tilstede sammen med Håpets katedral og Guerilla Plastic Movement som tilbyr ulike kreative og lærerike aktiviteter. Du kan delta på søppelbingo, snurre på lykkehjul med spørsmål om livet i havet og lage Håpsfangere eller collage av plast fra havet, eller hva med å lete etter Havfruetårer? Den fantastiske og fargesterke PlastoKrillen passer på at alt går riktig for seg.
 

YTRE HVALER NASJONALPARK

 

Besøkssenter Ytre Hvaler ivaretar informasjonsarbeidet knyttet til nasjonalparken . Ytre Hvaler nasjonalpark feirer 10 år i 2019 med mange spennende aktiviteter. Under The Tall Ships Races kan du besøke deres stand på Isegran, og bli kjent med Ytre Hvaler.

AKTIVITETSLØYPE

 

Fredrikstad Speiderne har laget en innholdsrik aktivitetsløype hvor du kan få testet dine ferdigheter. Bli med på annet: bruskasse-klatring, balanse på slakk line, spikking, uttesting av livliner og skattejakt. Blir du sulten kan du få servering i speidernes eget konditori. (Bruskasseklatring foregår mellom 12.00 – 15.00. Andre aktiviteter hos speiderne åpne 11.00 – 18.00)

JAKTEN URDA

Syd på øya pågår restaurering av den gamle jakten Urda.  Inne i lokalene kan du lære om taljer og løfteutstyr og få teste det ut i praksis. Her kan du også få kjøpt litt forfriskninger.

FULLRIGGEREN NAJADEN

Najaden ble bygget i 1897 og er under restaurering på Isegran. Ta en tur om bord og se hvor fin skuta har blitt. Her kan du også lære å spleise og flette tau og se alternative materialvalg til plast. Najaden har også servering og salg av egenproduserte arbeider.

REDNINGSSELSKAPET

Redningsselskapet gjør et viktig arbeid rundt sikkerheten til sjøs. På Isegran er de tilstede med en redningsskøyte som tar imot besøk. I tillegg er de tilstede med to av sine populære Eliasbåter som barna kan kjøre med under sikre forhold.

MS HVALER

 

Denne rutebåten ble bygget på Fredriksstad mek. Verksted i 1892, og gikk i rute mellom Fredrikstad og Hvaler-øyene i nær 90 år. I 1948 ble den ombygget fra damp til diesel og Stiftelsen DS Hvaler har som målsetting og sette den tilbake i den stand den var i 1948. På Isegran arbeider nå en stor dugnadsgjeng med å legge siste hånd på verket i det store restaureringsarbeidet som har blitt utført. Du kan komme ombord og få lære om båtens historie, får en omvisning og lære mer om knuter og knop.


 MOTORVERNLAGET TØFFE

Motorvernlaget Tøffe bevarer og restaurerer eldre båtmotorer. Tar du turen innom kan du både se og hør hvordan disse flotte gamle motorene fortsatt lever i beste velgående. 

PLUS-SKOLEN

Plus-skolen ivaretar gamle håndverk-tradisjoner. I tillegg til gullsmed og skomaker-linje har de en egen båtbyggerlinje og er på Isegran og viser fram sin virksomhet.

HISTORISK VANDRING FOR BARN

Larsen gir de et humoristisk og musikalsk innblikk i Isegrans historie tilrettelagt for barn. Bli med på en rundtur på øya og lær mer om øyas kjente og kanskje også hemmelige historie. Gratis vandringer. Torsdag 11. og lørdag 13. juli kl 12.00 og 14.00. Møt opp 15 minutter før ved Serviceteltet rett ved inngangen til øya

 

FREDRIKSTAD MUSEUM


Fredag 12. juli inviterer Fredrikstad Museum til to innholdsrike og spennende omvisninger på vakre Isegran. Museets egen «Tømmermann Vik» tar dere med gjennom alle de forskjellige tidsepokene på øya – helt fra MindreAlvs tid på 1250-tallet og frem til nyere tids maritime historie. Velkommen til å bli med Tømmermann Vik på en runde rundt på den grandiose øya. Turen starter ved Det Gule Huset og avsluttes ved Erling Johansens byste. Du kan være med på denne gratis vandringen enten kl 12.00 eller kl. 14.00.(Kun fredag 12. juli)

MAGASINET ISEGRAN

Kafeen Magasinet Isegran holder åpent 11.00 – 20.00 alle dager under skutefesten. Her kan du nyte litt godt å drikke og spise i naturskjønne omgivelser.

ROTARY


De seks Rotaryklubbene i Fredrikstad-området vil være tilstede på Isegran for å promotere klubbene og det arbeidet de gjør. De viser også tekst og bilder fra tidligere Tall Ships Races deltakelser sammen med Fredrikstad Kommune.

MANNSKAPSAKTIVITETER

Fredag 12. juli 10.00 – 14.00 kan du se mannskapet fra skutene konkurrere i ulike maritime aktiviteter på Isegran. Bli med og se hvem som går av med seieren.

KONSERTER

I Amfiet på Isegran arrangeres også følgende konserter og arrangementer.
Torsdag 11. juli 15.00. Åpningsarrangement. Gratis.
Torsdag 11. juli kl 20.30. Konsert med Kjartan Lauritzen m gjester. Gratis.
Lørdag 13. juli kl 21.00. Avslutningskonsert. Musical Fireworks. NB Arrangeres av Østfold Music Production - billetter på www.fredrikstadkino.no 

 

Se hele programmet

 

 

Nyhet
Multiconsult sponser Tall Ships Races i Fredrikstad for 2. gang!

– Vi ønsker å være en lokal bidragsyter, og i den anledning er Tall Ships Races et flott arrangement for Fredrikstad som vi vil være med å ta ansvar for, sier Project Manager i Multiconsult, Jan Stefan Karlsson.

 

bjørlien skole
Illustrasjon: Bjørlien skole - LINK arkitektur og Multiconsult

Multiconsult sponser Tall Ships Races med blant annet 200 arbeidstimer som skal rekke til hjelp med infrastruktur og koordinering av dette, samt rådgivning til prosjektledelsen. I tillegg bidrar Multiconsult med en pengesum. Selskapet var også sponsor i 2014, og bidro også den gangen med støtte til infrastruktur og koordinering.

– Vi vil fungere som en støttefunksjon til prosjektledelsen, drive kvalitetssikring av de tekniske systemene, samt bidra med rådgivning på prosjektet. Forrige gang sponset vi med 400 timer, men med erfaring kan vi nå redusere dette antallet til 200 effektive timer isteden, forteller Jan Stefan.

En lokal bidragsyter

– Det er viktig for oss å kunne hjelpe til med lokale arrangementer i Fredrikstad og omegn sier Jan Stefan. Selv har jeg fått mersmak for Tall Ships Races, forteller han før han legger til:

– Jeg var med både i 2014 med Multiconsult og i 2005, men den gangen jobbet jeg i Teknisk Drift i Fredrikstad kommune.

– Med erfaring på prosjektet Tall Ships Races har vi kopiert mye av det som ble gjort i 2014. Arbeidet med infrastruktur har blitt effektivisert siden, og Multiconsult vil denne gangen bidra hovedsakelig rundt koordinering og tilrettelegging av strøm, samt rådgivning til prosjektledelsen, avslutter Jan Stefan.

Multiconsult er et av Norges ledende miljøer innen prosjektering og rådgiving. I Fredrikstad finner du Multiconsult i Storgata 33 like ved Evjekaia. Multiconsult bidrar til å realisere en rekke bygge- og anleggsprosjekter. På Multiconsult.no kan dere lese om en del av prosjektene i nærområdet.

Illustrasjonen viser Bjørlien skole i Vestby som ble kåret til årets skolebygg i 2019. Skolen er prosjektert av Multiconsult og LINK arkitektur i Fredrikstad.

 

 

Se alle nyheter