Begynne på skolen
Skoletilhørighet, innskrivning, skolestart, tidlig eller utsatt skolestart, skolebytte, privat hjemmeundervisning
Hvilken skole skal barnet begynne på?
Alle elever i grunnskolen blir tildelt skolested før skolestart 1. årstrinn og 8. årstrinn basert på inntaksområdet den enkeltes adresse ligger innenfor. Ved kombinerte barne- og ungdomsskoler er det ikke nytt vedtak for 8. årstrinn.
Vi vil sende brev til foresatte med barn som er i skolepliktig alder med informasjon om tildeling av skoleplass. Brevet sendes ut i slutten av oktober
Nærmere skolestart vil skolen sende ut brev om hvor dere skal møte, og til hvilket tidspunkt. Du vil også få annen informasjon som gjelder skolestarten.
Skolebytte
Alle barn har rett til å gå på nærskolen sin. Det er den folkeregistrerte adressen til barnet som avgjør hvilken skole som er nærskolen. Nærskoleprinsippet i opplæringsloven er både å ivareta elevenes sosiale tilhørighet i nærmiljøet, sikre at skoleveien ikke blir for lang og at søsken får gå på samme skole.
Søknader om skolebytte sendes til Fagstab oppvekst i kommunen via elektronisk skjema:
Tidlig eller utsatt skolestart
Tidlig skolestart
Barn som fyller 5 år i perioden 1. januar til 31. mars kan søke om tidlig skolestart. Søknad sendes til Fagstab oppvekst.
Fagstab oppvekst sender deretter henvisning til PPT (pedagogisk psykologisk tjeneste) for en sakkyndig vurdering. Enkeltvedtak fattes av kommunalsjef skole.
Søknadsfrist er 1. desember året før skolestart.
Utsatt skolestart
Kommunen skal la et barn begynne på skolen det året barnet fyller syv år, dersom foreldrene søker om det eller samtykker, og det etter en sakkyndig vurdering er tvil om barnet er kommet langt nok i utviklingen sin til at det bør begynne på skolen det året barnet fyller seks år.
Hvis det ikke foreligger en sakkyndig vurdering vil Fagstab oppvekst sende en henvisning til PPT for utredning av barnet.
Søknadsfrist er 1. desember året før skolestart.
Privat grunnskoleopplæring i hjemmet (privat hjemmeundervisning)
Foreldre kan velge å gi privat grunnskoleopplæring i hjemmet, også kalt privat hjemmeundervisning, jf. opplæringsloven § 22-5. Undervisningen må oppfylle kravene i læreplanverket, men det kreves ikke godkjenning fra kommunen.
Plikter og oppfølging
- Foreldre melder skriftlig ifra til kommunen dersom de skal starte opp med privat grunnskoleopplæring i hjemmet.
- Melding sendes til kommunen og til elevens nærskole. Meldingen må inneholde:
- elevens navn og fødselsdato
- folkeregistrert bostedsadresse
- hvilken dato hjemmeundervisningen starter
- foreldrenes navn og kontaktinformasjon
- Kommunen skal føre tilsyn med den private grunnskoleopplæringen i hjemmet og vil utnevne en tilsynsansvarlig. Et slikt tilsyn skal åpnes innen 3 måneder etter at opplæringen tar til.
- Hvis opplæringen vurderes som mangelfull, kan kommunen gi pålegg om forbedringer og fastsette en frist for oppfølging. Dersom kravene ikke oppfylles, kan eleven pålegges å begynne i offentlig eller privat skole.
Annen informasjon
- Eleven skrives ut av skolen og kommunen holder ikke eleven med lærebøker eller annet undervisningsmateriell når han/hun mottar hjemmeundervisning.
- Lærebøker og digitale enheter må leveres tilbake til skolen dersom eleven har fått utdelt dette.
- Foreldre har ikke rett på økonomisk kompensasjon fra kommunen dersom de underviser egne barn hjemme, herunder utgifter til lærebøker og undervisningsmateriell.
Lover og forskrifter
- Opplæringsloven § 2-1.
- Opplæringsloven § 2-2.
- Forvaltningsloven § 28.
- Forskrift om regler for tildeling av skolested og skolebytte i Fredrikstad kommune.
Spørsmål og svar om skole
Publisert: 19. september 2024 | Oppdatert: 12. mars 2025 kl. 13:34