Sykefraværet i Fredrikstad kommune går ned
Det totale sykefraværet i kommunen har sunket fra 12 til 11,2 prosent på ett år, og arbeidet med å få fraværet ytterligere ned fortsetter.
Den totale nedgangen fra februar 2024 til februar 2025 er på 0,8 prosentpoeng. Selv om dette kan virke som en liten reduksjon, utgjør det en betydelig forbedring når man ser på antall ansatte og timer i arbeid, samt kostnader.
– Det å være i jobb bidrar til både god helse, egenmestring og livskvalitet. Vi må snakke enda mer om hvor viktig arbeid er, også for den psykiske helsen. Forskning viser at mange opplever raskere bedring når de er i jobb, så derfor er rask tilbakeføring til jobb viktig, sier kommunedirektør Inger Hegna.
En viktig satsing for kommunedirektøren
Nye tall viser at sykefraværet i Fredrikstad kommune har gått ned det siste året. I februar 2025 var fraværet 11,2 prosent, mot 12 prosent i februar 2024. Til sammenligning lå det legemeldte sykefraværet totalt sett for alle kommunene på 8,1 for fjerde kvartal i fjor. Fredrikstad kommune bør derfor kunne komme betraktelig lavere ned på sykefraværet sett opp mot fraværstall i andre kommuner.
Siden Hegna tiltrådte som kommunedirektør i juni i fjor, har hun hatt sykefraværsarbeidet som en av sine viktigste prioriteringer.
– Sykefravær er en betydelig kostnad for kommunen, som er Østfolds største arbeidsplass. Å redusere fraværet vil ikke bare være positivt for den enkelte ansatte, men også styrke kommunens evne til å levere kvalitativt gode tjenester til innbyggerne. Sykefravær bidrar til brudd i kontinuiteten til tjenestemottakerne og øker slitasjen på kollegaene, sier Hegna.
Målrettede tiltak gir resultater
Kommunen har satt inn flere tiltak for å følge opp ansatte med langvarig og gjentakende sykefravær. Langtidsfraværet, som utgjør den største andelen av sykefraværet, har gått ned fra 7,9 til 7,7 prosent det siste året.
– Vi jobber systematisk med å kartlegge fraværsmønstre og tilpasse tiltak for den enkelte. Det kan for eksempel være å søke ekspertbistand, justere stillingsprosenten etter arbeidsevne eller vurdere omplassering, forklarer HR-sjef Erik Eriksen.
For å gjøre oppfølgingen enklere har kommunen også innført varslinger i personalsystemet, slik at ledere får påminnelser om viktige oppfølgingspunkter av sykemeldte.
– Vi ser at tett oppfølging og tilrettelegging fungerer. Noen trenger en gradvis tilbakeføring til arbeid, andre kan ha nytte av tilpassede oppgaver eller støtte fra spesialister i en kortere periode, sier Eriksen.
Han understreker at ledere, ansatte og tillitsvalgte i Fredrikstad kommune sammen vil fortsette arbeidet med å redusere sykefraværet og sikre et godt arbeidsmiljø for alle ansatte.
Publisert: 21. mars 2025