Legene søker seg til Fredrikstad kommune
Det er rift om legestillingene på sykehjemmene. I tillegg har vi fått på plass gode, stabile fastleger. – Det gjør at vi nå bruker mye mindre penger på legevikarer, sier Janka Ekrem Holstad, direktør for Helse (foto: skjermbilde fra NRK Østfold).

For bare noen år siden var det få som søkte seg til lege- og fastlegestillinger i Fredrikstad kommune, og i likhet med andre kommuner brukte vi mange millioner kroner hvert år på legevikarer.
Tilbyr balanse mellom jobb og fritid
I løpet av et par-tre år har Fredrikstad kommune klart å bli en attraktiv arbeidsplass for legene, og får mange kvalifiserte søkere til legestillinger på sykehjem – stillinger som tidligere ble ansett å være litt lite spennende og attraktive.
– I kommunen er vi opptatt av at «leger må leve». Det betyr at legene har en overkommelig arbeidsmengde, og har tid til pasientene. Mange leger er i dag opptatt av å ha en god balanse mellom jobb og familieliv, og setter derfor denne fleksibiliteten høyt. Det gjør det lettere å rekruttere leger til kommunen, sier direktør for Helse, Janka Ekrem Holstad.

Blitt kjent for sterkt fagmiljø
I tillegg har kommunen blitt kjent for å ha et sterkt faglig miljø. Det settes av tid i turnus til ukentlige møter, undervisning, ferdighetstrening på simuleringssenter og studiedager.
– Alle, også de erfarne spesialistene, får god opplæring og oppfølging når de starter hos oss. Det er dessuten lav terskel for å samarbeide rundt pasientene, sier Ekrem Holstad.
Stor nedgang i bruk av legevikarer
Så sent som i 2023 brukte kommunen totalt 28 millioner kroner på leger fra vikarbyrå for å sikre at driften var forsvarlig.
– I fjor snudde det. Da brukte vi litt over fem millioner kroner på legevikarer. Det er en nedgang på over 80 prosent fra 2023, sier Ekrem Holstad.
NRK Østfold har laget innslag hvordan vi klarte å snu trenden – se det her
Publisert: 19. mars 2025 | Oppdatert: 20. mars 2025 kl. 13:52