Hva kan vi gjøre for at folk skal bli mer aktive i hverdagen?
Les hvordan Aktive Fredrikstad jobber for å at vi skal bli litt mer aktive enda oftere.

Gjennom flere år har vi testet ut ulike lavterskel aktivitetstilbud for å øke aktivitetsnivået blant innbyggerne og bedre folkehelsen. Høsten 2024 ble det gjennomført en rekke pilotprosjekter for å se hva som treffer innbyggerne:
- utetrening på Lisleby og Sellebakk/Torp
- dans for ungdom på Lisleby
- yoga i Domkirken
- morgensvømming med veiledning og frokost
- svømmekurs for voksne
- utetrening på Damskipsbrygga
- zumba på Lisleby
- gåfotball for personer med demens
- styrketrening i sal - Lislebytrimmen
Evaluering av høstens tilbud
Evalueringen av aktivitetstilbudene viser at det er mulig å gjøre en reell forskjell med lavterskel aktivitet og sosiale møteplasser. 135 respondenter mellom 16-78 år har svart på pilotprosjektenes evalueringsskjema. Resultatene viser at gratis lavterskel aktivitet er en stor suksess!
- Nesten 70 prosent opplever bedre humør og generell velvære (mye bedre eller bedre)
- Nesten 80 prosent opplever økt sosial kontakt (i betydelig eller noe grad)
- Litt over 70 prosent er mer aktive i hverdagen utenfor programmets økter
- Over 70 prosent opplever mindre stress (betydelig eller i noe grad)
– Vi ønsker å gjøre fysisk aktivitet tilgjengelig for alle, uansett utgangspunkt. Vi har et nært samarbeid med frivilligheten og lokale aktører når vi gjennomfører pilotprosjektene. Så er målet å gjøre de vellykkede pilotprosjektene til varige tilbud i samarbeid med frivillige aktører og lokalt næringsliv, forteller prosjektkoordinator Marte Emilie Johannessen, som har vært drivkraften bak gjennomføringen av høstens aktivitetstilbud.
Lislebytrimmen og Yoga i Domkirken er to eksempler på pilotprosjekter som har vist seg å være svært populære. Begge aktivitetene ble initiert og driftet av Aktive Fredrikstad i en oppstartsfase. Nå er det Friskis&svettis Fredrikstad og Gresvik IF som drifter Lislebytrimmen, og Fredrikstad domkirke som drifter Yoga i Domkirken. Begge steder er det frivillig betaling for å delta.
Målretter innsatsen
I tillegg til å teste nye lavterskel aktiviteter jobber Aktive Fredrikstad også mer målrettet mot ulike brukergrupper.
- Aktiv oppvekst: Vi jobber systematisk opp mot skolene for å hjelpe lærerne med å få inn enda mer aktivitet på skolen og i SFO.
- Tilrettelagt aktivitet for barn og unge med funksjonsvariasjon. Disse barna får ikke deltatt i aktiviteter på samme måte som funksjonsfriske barn. Nettverk og pilotprosjekter gjennomføres i samarbeid med lag og foreninger. Målet er å styrke samarbeidet mellom kommunen og frivilligheten.
- Det er mange voksne innvandrere som ikke deltar i organisert aktivitet. Potensialet er stort for å få til mer samarbeid mellom de ulike fagmiljøene som jobber med denne målgruppen. Aktive Fredrikstad startet et samarbeid med Fredrikstad internasjonale skole, og inviterte aktører til nettverksmøter i fjor. Det ble arrangert et eget Fotball-VM i Fredrikstad for tredje gang i fjor, der Aktive Fredrikstad, Rolvsøy IF, FFK samfunn og Østfold fotballkrets samarbeidet om arrangementet.
Om Aktive Fredrikstad
Aktive Fredrikstad har som mål å få flere folk mer aktive enda oftere. Programsatsingen ble etablert i 2021 og er en del av kommunens overordnede folkehelsearbeid. Arbeidet er langsiktig og gjøres i samarbeid mellom kommune, frivillighet, utdanningsinstitusjoner og næringsliv.
Sjekk også ut Aktivitetsportalen for en samlet oversikt over fritids- og aktivitetstilbud i Fredrikstad. Målet med denne nettsiden er å gjøre det enklere for innbyggerne å finne fram til kulturelle, fysisk aktive, helsefremmende og sosiale møteplasser.
- Her finner du oversikt over aktører som tilbyr fritidsaktiviteter.
- Her finner du oversikt over arrangementer og aktiviteter.
Publisert: 02. april 2025 | Oppdatert: 03. april 2025 kl. 14:23