Gåfotball bygger fellesskap for personer med demens

I strålende solskinn rundet vi av sesongen med gåfotball for personer med demens i midten av juni.

To menn og en dame går på en fotballbane.
Deltaker Thorild sammen med Lars Christian Ulvåen og Gøran Vardeberg, helserekrutter fra Menn i Helse. Foto: Ida Christin Foss.

Det som startet som et forsiktig eksperiment høsten 2024 med 2-3 deltakere, har gjennom året blitt et fullverdig lag med 10 ivrige spillere på banen – med ulike grader av demens.

Helserekrutter som frivillige 

Ni helserekrutter fra Menn i Helse har hatt deler av sin praksisopplæring som frivillige på fotballbanen med og for personer med demens.

– Å være i praksis på gåfotball for personer med demens har vært veldig givende, forteller en av de ni helserekruttene, Gøran Vardeberg. Vi har blitt godt kjent med brukerne underveis, og det er morsomt å se utviklingen flere har hatt. Tilbakemeldingene fra deltakerne har også vært utelukkende positive, fortsetter han.

Menn i Helse er et komprimert utdanningsløp til fagbrev som helsefagarbeider for arbeidssøkende menn med ytelse fra NAV.

I stedet for bare å møte personer med demens i tradisjonelle helsetjenester, har helserekruttene vært trenere og støttespillere på gresset. Her har de fått se hvordan bevegelse, humor og fellesskap kan bidra til trivsel og helse – både fysisk og psykisk. Praksisperioden har gitt erfaring i viktigheten av lavterskel møteplasser og viser hvordan frivillighet og folkehelsearbeid kan spille en rolle i demensomsorg. Bruk av aktivitet tar de med seg videre i lærlingperioden i andre kommunale tjenester.

Stafettpinnen går videre

På sommeravslutningen ble det gode samtaler, snitter, kaffe og kaker – og selvfølgelig en fotballøkt.

Gresvik IF, Fredrikstad Demensforening og Aktive Fredrikstad takket helserekruttene fra kull 2024 for deres innsats gjennom hele året. Samtidig fikk kull 2025 en hjertelig velkomst. De tar nå over stafettpinnen og skal fortsette det gode arbeidet på fotballbanen.

Samarbeid på tvers

Aktive Fredrikstad jobber for å fremme folkehelse gjennom bevegelse og hverdagsaktivitet. Gåfotball for personer med demens viser hvordan aktivitet kan tilpasses målgruppen og bidra til å skape inkluderende møteplasser.

Tilbudet har blitt gjort mulig gjennom et samarbeid på tvers av idretten gjennom Gresvik IF, frivilligheten, utdanningsløpet Menn i Helse ved Glemmen vgs, Demensforeningen, og Demensteamet i Fredrikstad kommune. 

Gåfotball for personer med demens er støttet av Fredrikstad tuberkuloseforenings stiftelse, hvis hovedformål er å fremme eldres helse og trivsel.

Røde Kors har bidratt med transport, slik at de deltakere som ikke kan komme seg til trening selv har fått mulighet til å delta. 

Samarbeidspartnerne:

  • Menn i Helse
  • Frivillige som bistår
  • Frivilligsentralen
  • Pårørende til deltakerne
  • Gresvik IF
  • Demensforeningen
  • Demensteamet i Fredrikstad kommune
  • Aktive Fredrikstad
  • Initiativtaker Ida Christin Foss (frivillig)

Kjenner du noen med en demensdiagnose?
Kom gjerne for å se hvordan en trening foregår, og ta en prat med oss.

Onsdager kl. 12.30 – 14.00 i Trondalen (Gressvikhallen på vinterstid). 

Oppstart etter sommeren er 27. august, Trondalen.

Gode samtaler på sommeravslutningen i klubbhuset til Gresvik IF. En av deltakerne, Ingar, reiste seg og takket helserekruttene for god støtte på vegne av alle deltakere og pårørende. Foto: Ida Christin Foss.
Helserekruttene kull 2024 får takk for innsatsen gjennom året. Foto: Ida Christin Foss.
Ivrige deltakere og frivillige på gressmatta i Trondalen. Foto: Ida Christin Foss.

 

 

 

Publisert: 25. juni 2025 | Oppdatert: 25. juni 2025 kl. 12:52

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.