Først i Norge med unikt simuleringsrom

Høgskolen i Østfold (HiØ) har etablert et unikt interaktivt simuleringsrom i samarbeid med kommunen og sykehuset.

– Nå skal vi begynne å triagere (prioritere hvem som får hjelp først), det blir kult, utbryter sykepleierstudent Mathias Haglund (bakerst) når han og medstudenten Felix Gallagher tester det nye simuleringsrommet på Høgskolen i Østfold.

Studentene lærer ved å bevege seg fysisk rundt i rommet, som er det første av sitt slag i Norge.

Studentene skal få øve på virkelige hendelser, som hjertestans på et fly, trafikkulykke eller behandle en pasient på sykehjem, og de får for eksempel innblikk i hva som skjer inni kroppen i forbindelse med regulering av blodsukker. Dette gjør at det abstrakte i undervisning av anatomi og fysiologi blir mer konkret. Høgskolen samarbeider med Fredrikstad kommune og Sykehuset Østfold for å utvikle realistiske senarioer.   

Det er plass til inntil ti studenter i rommet samtidig. Studentene løser utfordringer som oppstår i hendelsen, og «snakker» med spillet gjennom såkalte hotspots ved å trykke på veggene. Alt skjer ved hjelp av video, lyd og 3D-teknologi fra 3DBear. I tillegg er det mulig å tilsette 400 ulike lukter for å gjøre simuleringen enda mer troverdig.

Simulering av medikamenthåndtering

Fakultet for helse, velferd og organisasjon ved HiØ startet planleggingen av et slikt interaktivt simuleringsrom, også kalt Immersive Room, allerede i 2021. Et spesialdesignet rom med avansert teknologi for å skape lyd, bilde og lukt, som skaper helt nye muligheter for realistisk simulering av virkelige situasjoner.

Arbeidet med å utvikle piloter er godt i gang, der én av dem skal handle om medikamenthåndtering. Her skal medikamentrommet på Helseparken Onsøyheimen benyttes som utgangspunkt, ved at det filmes med 360 graders kamera.

Fordi mulighetene nærmest er uendelige, kan rommet også brukes av andre yrkesgrupper enn innen fakultetets helse- og velferdsutdanninger. Lærere, politi og brannvesen er eksempler på andre fagprofesjoner som kan ha nytte av denne type simulering.

Les mer om SimFredrikstad på Høgskolen i Østfold sine nettsider

Publisert: 28. mars 2025 | Oppdatert: 31. mars 2025 kl. 12:31

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.